Olimpia 2016 - Friss hírek

Gyurta Gergely és Papp Márk olimpiai kvótáért úszik Portugáliában

Vasárnap a portugáliai Setúbalban dől el, hogy a női szereplő Risztov Éva mellett lesz-e a magyar férfi induló is 10 kilométeren a riói olimpia nyíltvízi versenyében. A 2012-es londoni olimpián aranyérmes Risztov a tavalyi kazanyi világbajnokságon – ottani tizedik helyével – szerezte meg a riói kvótát. A férfiaknál azonban csak a mostani olimpiai pótkvalifikációs viadalon tisztázódik, hogy

Gyurta Gergely vagy Papp Márk rajthoz állhat-e az augusztusi nyári ötkarikás játékokon.

Mindkét magyar úszó rendelkezik már medencés riói szintidővel, a 24 éves Gyurta (a nyitóképen) 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen, míg Papp Márk a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként indulhat.

A 2015-ös kazanyi vb-n közvetlenül egy magyar férfi hosszútávúszó sem szerzett olimpiai kvótát, így a most vasárnapi maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy Rióban Risztov mellett férfiak mezőnyének is legyen magyar tagja.

Fotó: MTI
Papp Márk Fotó: MTI

Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző. Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, de feladta a küzdelmet.

A két magyarnak most a cél adott: a 69 fős férfi mezőnyben a legjobb tíz közé kell kerülniük, vagy a legjobb európaiként végezni az első tíz mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

Setúbalból több úszó is egyenesen Balatonfüredre jön, mivel itt rendezik meg jövő hét végén a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának újabb futamát. A füredi vetélkedő időpontja nem véletlen: június 18-án, szombaton tartják ugyanis – ezúttal már negyedik alkalommal – a Magyar Úszás Napját, melynek keretében rendezik meg a nyíltvízi ob-t 10 kilométeren, továbbá az amatőrök versenyét is. Utóbbi esemény távja 2017 méter, s a figyelem felkeltésére is szolgál, mivel jövőre Magyarország – Budapest és Balatonfüred – ad otthont a vizes világbajnokságnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik