Olimpia 2016 - Friss hírek

Gyurta Gergelyt verekedés miatt kizárták

A portugáliai Setúbalban megrendezett vasárnapi 10 kilométeres viadalon a magyar versenyző 1:52.42.4 órás idővel a 14. helyen csapott célba. A legjobb tíz helyezett – de országonként legfeljebb egy úszó – jutott kvalifikációhoz, illetve mögöttük az öt kontinens egy-egy legjobbja. Papp Márk – a magyar szövetség beszámolója szerint – a nemzetek indulóira vonatkozó korlátozásnak köszönhetően a kvalifikációs listán a 11. helyen zárt, így az első tíz után következő kontinenskvóták közül övé lett a legjobb európainak járó hely.

Mellette Gyurta Gergely is indult a versenyen, őt azonban kizárták.

“Elég lassan haladtunk a táv első felén, amit nem nagyon bántam, azon viszont kissé csodálkoztam, hogy a mezőny nagy része már a második körben kiment frissíteni. Én csak a harmadikban akartam, de változtattam, és kiálltam én is. Féltáv után, a negyedik körben indultunk meg, az a német srác pörgette fel a tempót, aki végül kiesett. Még belefért egy frissítés, de ekkor már tényleg nagyon begyorsultunk.

Aztán következett az utolsó kör, amiben olyan verekedés tört ki, szinte a semmiből, amilyenben még nem nagyon volt részem

– idézte Papp Márkot a szövetség közleménye.

Papp hozzátette, hogy miután az ütések, lenyomások miatt leszakadt az élcsoporttól, már csak arra figyelt, hogy a második csoportban a lehető legjobb helyen végezzen:

“Csak magammal foglalkoztam, és hajráztam, ahogy bírtam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült kijutnom az olimpiára, egy fantasztikus álom vált ezzel valóra.”

Gyurta Gergely értetlenül fogadta a kizárást, mint mondta, sosem szokott verekedni, általában őt ütik, nem fordítva.

Rióban egy-egy magyar induló lesz nyíltvízi úszásban, mivel Risztov Éva már a tavalyi, kazanyi világbajnokságon elért tizedik helyével kiharcolta a részvételt. Mindhárom magyar rendelkezik medencés riói szintidővel: Gyurta 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen, Papp 200 méter gyorson váltótagként, Risztov pedig 800 méter gyorson.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik