Olimpia 2016 - Friss hírek

Egy hónap az olimpiáig: Rióban szuperbaktériumot találtak

Nemrég boncolgattuk a riói olimpiát beárnyékoló jelenségeket, összefoglalónkban kiemelten foglalkoztunk a többi között a zika vírussal, és annak fogadtatásával.

A CNN kedden egy újabb leselkedő veszélyforrásról számolt be: egy egészségre komoly kockázattal bíró szuperbaktériumot fedeztek fel brazil tudósok a riói tengerparton.

Renata Picao kutatásvezető szerint a helyi kórházakból kerültek a a város vízhálózatába, majd az öbölbe a baktériumok.

Már egy éve keressük a szuperbaktériumokat a város öt strandján. Megállapítottuk, hogy a tengerpart vizének minősége nagyban függ a környezetszennyezéstől.

Az érintett tengerparti szakaszokon rendezik majd a vitorlásversenyeket.

Gyönyörű ez a szakasz, vitorlázásra különösen, de akármikor egy kis víz éri az arcod, úgy érzed, mintha valami idegen ellenség lépett volna az arcodba. Be kell fognom az orromat és a számat.

Ezt Heiko Kroger paravitorlázó mesélte, egyben reméli, a baktérium okozta súlyos bőrfertőzés, amit elkapott egy társa, elmúlik majd.

A kutatásvezető hölgy elárulta, ez a baktérium egy belekben kifejlődő kórokozó, amely a széklettel együtt kerül a város vízhálózatába. Rio de Janeiro infrastruktúrája törékeny, így könnyű az átjárás a tengerparti területekre.

A helyi hatóságok vezetője elmondta, ma a város vízrendszerének 51 százalékát ellenőrzik és kezelik, hét évvel ezelőtt ez a szám 11 százalék volt.

Sovány vigasz ez, tesszük mi hozzá.

A Flamengo és Botafogo partszakaszok mellett a turisták körében népszerű Leblon és Ipanema szakaszon is találtak a baktériumokból.

Renata Picao elmondta, a mostani közlemény egy figyelmeztetés, nem tudja, emiatt el kell-e vinni máshová a vitorlásversenyeket. Ami az átlagembert illeti: ő nem vinné a strandra a gyermekeit, ezzel együtt további vizsgálatokra van szükség.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik