Olimpia 2016 - Friss hírek

Rió 2016: ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki Zika-vírussal fertőződik

A Zika-vírus miatt – a várandós anyákat kivéve – senkinek, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói olimpiáról

– ezt Szentes Tamás országos tisztifőorvos mondta azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ) és az Országos Epidemiológiai Központ által készített módszertani levelet.

A legnagyobb hangsúlyt természetesen a Zika-vírus kapta, Szentes Tamás szerint a fertőzés reális kockázatot jelent ugyan, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.

Az eseményen elhangzott, a javarészt szúnyogok által továbbított Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma.

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfélmillióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet.

A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért

Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, és a hosszú ujjú ruha viselését.

A Zika-vírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom esetén.

Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ utazás-egészségügyi és oltóközpontjának főorvosa elmondta, Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egy friss kimutatás szerint jelenleg

ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki Zika-vírussal fertőződik.

Ugyanakkor ő is kiemelte a megelőzés fontosságát.

Téglásy György, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója elmondta, mindent megtettek, minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban, de nekik is ügyelniük kell a megelőzésre. Hozzátette, a riói tesztversenyeken egyetlen magyar sportoló sem kapott el szúnyog által terjesztett betegséget.

(mti)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik