Olimpia 2016 - Friss hírek

Usain Bolt: jól ráijesztettek a csalókra

A jamaikaiak hatszoros ötkarikás bajnok sprintere szerint az orosz atléták kizárása segít megtisztítani a sportágat a doppingtól.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön utasította el 68 orosz atléta közös fellebbezését, így ők nem indulhatnak az augusztus 5-én kezdődő riói játékokon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben azért függesztette fel az ország sportolóinak versenyzési jogát, mert egy független vizsgálat bizonyítottnak találta az államilag irányított és támogatott doppingolást. Az IAAF júniusban meghosszabbította az orosz szövetség felfüggesztését, ezután született meg a kollektív CAS-beadvány.

A mostani döntés biztosan sokakra ráijeszt és egyértelműen azt üzeni, hogy a sportág komolyan gondolja a megtisztulást. Ha van bizonyíték, és valakit elkapnak, akkor a szankció sem maradhat el. Ha úgy érzik, hogy a megfelelő lépés a teljes orosz csapat kizárása, akkor én támogatom őket. A szabály az szabály, és a doppinghelyzet az atlétikában egyre aggasztóbb

– mondta brit újságíróknak a londoni Gyémánt Liga-versenyre készülő Bolt.

A 2012-es londoni olimpián az oroszok nyerték a harmadik legtöbb érmet. A CAS csütörtöki döntése irányadó lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára, amely jövő keddig dönt az orosz sportolók esetleges teljes kizárásáról a riói olimpiával kapcsolatban. A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A NOB hangsúlyozta, hogy megvárja a CAS határozatát, ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta szabályait is.

Az augusztus 5-én kezdődő játékokról lemaradó orosz atléták között nagy éremesélyesek is voltak, mint például a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva vagy a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov.

További hír, hogy a pekingi és a londoni doppingeredmények újravizsgálása után ma összesen 45 sportolónál találtak pozitív mintát. Az érintett sportolók nevét, ahogy eddig, úgy most sem hozták nyilvűnosságra, ellenben sportági szövetségeiket értesítették és természetesen nem vehetnek részt a rióri olimpián.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik