Olimpia 2016 - Friss hírek

Az orosz olimpiai bronzérmes mégsem lehet ott Rióban

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Julija Jefimova, valamint hat orosz társa nem indulhat a jövő hét pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián.

A 100 méteres mellúszás világbajnoki címvédője, Jefimova mellett Mihail Dovgaljuk, Natalija Lovcova és Anasztaszija Krapivina azért nem kapta meg a versenyzéshez szükséges egyéni engedélyt a nemzetközi szövetségtől (FINA), mert korábban már volt doppingesete. Nyikita Lobincev, Vlagyimir Morozov és Darija Usztyinova azért nem állhat rajthoz, mert a neve szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy hete nyilvánosságra hozott jelentésében, amely a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálat nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy határozott, hogy nem tiltja ki az összes orosz sportolót az ötkarikás játékokról, de a döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz biztosan rajthoz állhat Rióban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportága nemzetközi szövetségétől.

Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi szervezetek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) nem nevezhet olyan versenyzőt, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették és letöltötte az eltiltását. Alekszander Zsukov, az OKR elnöke bejelentette, hogy ennek értelmében kikerül a keretből az a 13 sportolójuk, ez a döntés az úszás mellett a kerékpárt, a súlyemelést, a birkózást és az evezést érinti.

A FINA hétfői közleménye szerint a szövetség elnöksége úgy döntött, hogy a WADA-jelentésben nevesített orosz úszókat nem engedi indulni Rióban.

Jefimován és hat társán kívül a többi orosz úszó a pillanatnyi állás szerint rajthoz állhat az olimpián, de a verseny előtt mindenkinek át kell esnie még egy doppingellenőrzésen.

A közleményben kiemelik, hogy az orosz szinkronúszók és vízilabdázók megfelelnek a feltételeknek, ezért ők is indulhatnak.

A FINA a WADA-jelentés hatására úgy döntött, hogy az oroszországi Kazanyban rendezett tavalyi vizes világbajnokságon az oroszoktól levett összes doppingmintát újravizsgáltatja a barcelonai laboratóriumban.

Jefimova menedzsere, Andrej Mitkov közölte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, és Vlagyimir Szalnyikov, az Orosz Úszó Szövetség elnöke a többieket is erre bíztatta, akik nem kaptak engedélyt a FINA-tól.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik