Olimpia 2016 - Friss hírek

Előfordulhat, hogy egyetlen orosz sem lehet ott Rióban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) három tagja dönt péntekig a több mint 250 orosz sportoló riói indulásáról.

A NOB végrehajtó bizottságának szombati döntése újabb akadályt jelent azoknak az orosz versenyzőknek, akik a doppingbotrány után már megkapták a rajtengedélyt sportáguk világszövetségétől.

A háromfős grémiumot a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotja.

Egyértelműen jelezni akarjuk, hogy a miénk az utolsó szó. Nincs sok időnk, a pénteki nyitóünnepségig el kell készülnünk a munkával

– közölte Mark Adams NOB-szóvivő.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren – aki a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését két hete hozta nyilvánosságra – államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. A következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is ellenőrzi a nevezéseket, majd a háromfős NOB-bizottság adhatja meg a zöld utat az érintetteknek.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter korábban bejelentette, mostani tudásuk szerint 272 orosz sportoló indulhat az olimpián a részvételi jogot kiharcoló 387-ből. Az atlétákat és a súlyemelőket már egyöntetűen kizárták a riói delegációból.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik