Olimpia 2016 - Friss hírek

Kajak-kenu: minden idők legjobb utánpótlás vb-jét zártuk

A Minszki ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon 10 aranyérmet nyert a válogatott, összesen 25 érmet hozott haza.

Ennyit még egyetlen ország sem szerzett egy világverseny alatt kajak-kenuban. 

Az egész világbajnokság legeredményesebb versenyzője Homonnai Luca lett. A 18 éves győri kajakos a kajak négyes 500 méteren aratott közös siker mellett 200-on egy ukrán, 500-on egy orosz versenyzőt győzött le nagy hajrával – egészen pontosab utóbbival holtversenyben lett aranyérmes.

Lucz Dóra is hasonlóan szerepelt egyéniben, de már az U23-as korosztályban: 200-on egy román kajakost előzött meg majdnem fél másodperccel, míg 500 méteren a belga Peters előtt végzett az élen.

200 méteren lett világbajnok az U23-as korosztályban a szegedi Birkás Balázs, míg Balaska Márkkal párban kajak kettes 200 méteren lett ezüstérmes, mindössze 6 ezreddel kaptak ki a németektől – olvasható a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hírlevelében.

kajak kenu

Olimpiai számban szerzett világbajnoki címet Racskó Fruzsina és Gazsó Dóra, ők is tagjai voltak a négyes aranyérmének, vasárnap pedig K-2 500 méteren győztek a dán és a lengyel páros előtt.

Kenuban Lakatos Zsanett majdnem másfél másodpercet vert a második helyen érkező fehérorosz Klimavára.

Vasárnap ezüstérmes szerzett K-1 ifjúsági 200 méteren Kuli István és ugyanezen a távon, ugyanebben a korosztályban Kirkov Valentinnal is második lett párosban. Szintén második lett egy hazai páros mögött C-2 200 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó, férfi ifi K-4 1000 méteren a Petró Erik, Varga Ádám, Mozgi Milán, Erdőssy Csaba alkotta egység, az U23-as férfi négyesek között a Nádas Bence, Noé Bálint, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás összetételű csapathajó, valamint Nagy Bianka is ifi C-1 500 méteren.

A 7 arany- és a 7 ezüstérem mellett jutott négy bronz is a magyaroknak vasárnap. Dobogóra állhatott 200 méteren Nagy Bianka és Némedi Konrád C-1-ben az ifik között. Szintén harmadik lett ifjúsági C-4 500 méteren Kállai Róbert Gida, Némedi Konrád, Hajnal Jenő Kristóf és Takács Mihály Áron, a világbajnokság záró futamában, női U23 K-2 500 méteren pedig Hagymási Réka és Takács Tamara duója lett bronzérmes.

Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. 34 versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység

– emlékeztetett Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző, aki a sportolók mellett a kluboknak és edzőknek is köszönetet mondott.

Szombaton egyébként a leány ifi négyes (Racskó Fruzsina, Pupp Noémi, Gazsó Dorka, Homonnai Luca összetételben) nyert aranyérmet, valamint a Petró Erik-Varga Ádám ifi kajakpáros. Bronzérmes lett a Krasznai Péter, Takács Mihály kenupáros.

Az U23-asoknál a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros lett kenu kettes 500 méteren világbajnok, Solti László kajak egyes 1000 méteren bronzérmet szerzett, kenuban, ugyanezen a távon Bodonyi András lett harmadik.

A női négyes a Szilágyi Anett, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összetételben hozott haza bronzérmet.

Pazar szereplés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik