Olimpia 2016 - Friss hírek

Menekültek: „Miénk lesz a legnagyobb zászló Rióban”

Lélegzetelállító

– ezt mondta a szíriai menekült, Yusra Madrini, aki úszóként szerepel majd Rióban. Hat társával látogatta meg a Megváltó Krisztus-szobrot. Hatalmas élményben volt része szíriai társának, Rami Anisnak, valamint Dél-Szudán öt sportolójának: Yiech Pur Biel (800 méteres gyorúszás), James Nyang (400 méter gyors), Anjelina Nadai (1500 méter gyors) és Rose Lokonyen (800 méter gyors) volt még ott a „kiránduláson” – ők egyébként Kenyában élnek, miután elhagyni kényszerültek otthonukat.

Az életben egyszer adatik meg alighanem, hogy itt legyek az olimpián és a legjobbak ellen versenyezzek. Képzeljék csak el, ez mekkora élmény nekünk, azok után, amin keresztül mentünk

– mondta Andjelina Nadai.

Miután a turisták rájöttek, nem pusztán hozzájuk hasonló kíváncsiskodókról van szó, közös fotózásokra hívták a Menekültek Csapatának tagjait.

Másnap aztán sajtótájékoztató várt rájuk, ahol a szintén úszó Rami Anis – aki  egy kistáskával hagyta el Szíriát –, ezt mondta:

Vasakarattal bírunk, nem félünk semmitől és senkitől. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy az országunkban háború van, de ez az erőnket nem veszi el. Mindig azt mondogatom magamnak, ne félj, ne add fel, minden rendben lesz.

Rami Anis Törökországon és Görögországon keresztül ért el Belgiumba, ott kapott menedékjogot és az olimpiai bajnok Carin Verbauwennel edzhetett együtt. 100 méteres pillangóúszásban áll majd rajthoz, ideálja egyébként Michel Phelps.

A Németország által „szponzorált”, Berlinben edző Yusra Mardini is erős megjegyzést tett.

A miénk lesz a legnagyobb zászló az olimpián, az egész világot képviseljük.

Popole Misenga és Yolande Mabika cselgáncsozók, kongóiak, akik 2013-ban Rióban kértek menedékjogot. Mabika 18 éve nem látta a családját, de a sport összehozta őket, mára hazájuknak is tekintik Brazíliát – portugálul nyilatkoztak, a tisztelet jeleként.

Misenha a sajtótájékoztatót testvéreiről beszélt.

Elválasztottak minket, fogalmam sincs, hogy néznek ki most a testvéreim, akiket évek óta nem láttam. Nem emlékszem az arcokra.

Majd üzent, haza.

Most láthatjátok, hogy élek, jól vagyok. Iparkodom, egy napon talán tudok venni nektek egy repülőjegyet, hogy itt éljetek velem Rióban. Ölelem testvéreimet, bárhol is legyenek a világban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!