Olimpia 2016 - Friss hírek

Kajak-ügy: precedens értékű döntést hozott a szövetség

A hétfő éjszakai hír szerint a Magyar Antidopping Csoport jelzése alapján két olimpiai indulási jogot szerző férfi kajakos ugyan jogilag nem követett el doppingvétséget, de mivel szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak,

ezért az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, fegyelmi eljárás indul ellenük és kikerülnek az olimpiai csapatból.

Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazik Rióba.

De hogy is van az, hogy jogilag nem követ el doppingvétséget, mégsem mehet? Mit jelent ez pontosan?

Tótka Sándor, Molnár Péter páros – remek

Információnk szerint a szövetség a döntés meghozatala előtt informálisan felvette a kapcsolatot a MOB-al és annak tudatában határozott, hogy fegyelmi vétség esetén még van lehetőség a cserére. Jelenleg ennek a papírmunkája folyik.

Megnyugtató, hogy Tótka Sándor egy percre sem állt le, lévén hétvégén még indult volna az U23-as országos bajnokságon. Páros társa, Molnár Péter pár napot kihagyott ugyan, de jelenleg ő is edzésbe állt.

Telefonon kerestük a két versenyzőt és edzőjét Hüvös Viktort, de egyikük sem akart nyilatkozni. Tisztelettel azt kérték, hogy koncentrálhassanak arra, ami a feladatuk. Hüvös Viktor éppen a hajóban ült és zárszóként csak annyit hallottunk: “Eeelkész, hopp!”

Ez jó jel!

Megjegyezzük, a Tótka-Molnár kettős idén a duisburgi világkupán úgy lett második, hogy míg ők erős munkából érkeztek a versenyre, csak egy olyan páros verte meg őket, aki a pótkvalifikációja miatt teljesen kihegyezett állapotban, csúcsformában versenyzett.

Szóval nyugodjon meg mindenki: a 2015-ös év világbajnok párosa olyan formában van, hogy abból Rióban bármi lehet – akár arany is.

A HGH (human growth hormon – növekedési hormon) normál körülmények között is megtalálható az emberi testben. A növekedési hormon a sejteket több aminosav felvételére készteti, fokozódik a fehérjeszintézis, új izomtömeg épül be tőle. Egészen addig termelődik a szervezetben, amíg az ember szervezete be nem fejezi a növekedést.

Ma már szintetikusan is előállítható, ezért a sportolók egy része izomnövelésre, ergo teljesítmény növelésre használja. Felnőtt korban is növekednek tőle. Ezért doppinglistás.

Eddig a kísérletező kedvű sportolók lényegében kockázat nélkül szedhették tabletta formájában, vagy szúrhatták magukba injekciós tűvel, lévén nem tudták kimutatni. A WADA március óta azonban új eljárást vezetett be, amelynek egyelőre még elég magas határértéket állapítottak meg, de ezt a határértéket a módszer tökéletesítése mellett várhatóan egyre csökkentik, míg végül nulla lesz.

A két válogatott kajakos három-három atipikus mintát produkált, ami annyit tesz, hogy ezt a magasra állított határértéket ugyan nem lépték át, ergo doppingjogilag nem bűnösök, de

orvosilag bizonyítottan vétkesek.

Ugyanis aki nem él szintetikus növekedési hormonnal, annak minden esetben 0/0 a növekedési hormon értéke, a két versenyzőnek meg pozitív volt. Háromszor is.

Az MKKSz – amely a magyar sportban kis túlzással egymaga annyi dopping és drogtesztet végeztetett, mint az összes olimpiai sportág együttvéve – döntése üzenet értékű.

Nem elég tisztának látszani, annak is kell lenni!

A világban március óta több atipikus, magyarán rendkívül gyanús mintát produkáltak a sportolók, mégis, eddig szintetikus növekedési hormonnal a magas határérték miatt csak ketten buktak meg hivatalosan. Hogy miért?

Mert a hormon kiürülése viszonylag gyors. Így megeshet, ha az MKKSz bevállalja, hogy szemet huny az atipikus minták felett, úgy Rióban semmi probléma nem lett volna. De, ha mindez az olimpián bukik ki, akkor az egész magyar küldöttségre nézve súlyos következményekkel jár.

A NOB és a WADA rendkívüli figyelemmel kíséri az új teszt eredményeit azzal, hogy az olimpiára kell a laboroknak teljes egészében rutinszerűen végezni a többféle hormonszint kimutatásával járó teszteket.

Ráadásul az olimpiai mintákat lefagyasztják. Rióban is, ahogy Londonban és Pekingben is. Tíz évig. Ha ezeket a gyanús, atipikus mintákat idővel előveszik és a tovább finomított módszerekkel újravizsgálják, hatalmas robajjal dől a kártyavár…

A szövetség ezért döntött úgy, ahogy. Precedenst teremtett, de helyesen, példaértékűen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik