Olimpia 2016 - Friss hírek

Két magyar sportolót kizártak az olimpiáról

Kiharcolták az olimpiai részvételt, de utazni már nem utazhatnak. Az utolsó pillanatban felmutatták nekik a piros lapot. A Magyar Kajak-kenu Szövetség hétfő késő esti tájékoztatása szerint a Magyar Antidopping Csoport jelezte, két válogatott, riói utazás előtt álló versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott, és a Tiszeker Ágnes (a képen), a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

A versenyzők nevét egyelőre nem közölték.

A hírlevél szerint az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencia laboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást.

Növekedési hormon

A HGH (human growth hormon) normál körülmények között is megtalálható az emberi testben. 191 aminosav alkotja.

A HGH a sejteket több aminosav felvételére készteti, fokozódik a fehérjeszintézis, új izomtömeg épül.

Ma már szintetikusan is előállítható, bevihető a szervezetbe, ezért dopping. Rendszeres felnőttkori használata esetén abnormális növekedéshez vezethet a csontvégeken, a kezeken, és lábakon valamint a koponyacsontokon, a homlok, és arccsontokon. Az emiatt megváltozott arcvonások miatt ezt Frankeinstein szindrómának is szokták nevezni.

Csak úgy mutatható ki, ha a több egymást követő doppingellenőrzés során különbséget találnak a humán és a szintetikus forrásból a szervezetben lévő hormonok között. Erre hivatott az úgynevezett biológiai útlevél.

A szövetség hírlevelében kifejtik: a MACS jelzése alapján az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak,

ezért fegyelmi eljárás indul ellenük és kikerülnek az olimpiai csapatból.

A fentiek okán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfői ülésén azonnal megváltoztatta a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát. Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján Molnár Péter és Tótka Sándor utazik Rióba.

Érdekesség, hogy a tavalyi évben világbajnokságot nyerő Tótka-Molnár kettes azt követően esett el a riói utazástól, hogy az olimpiai válogató szétlövésén alul maradt a Horváth Bence és Szomolányi Máté páros mögött K-2 200 méteren. A júliusi magyar bajnokságon is mindenkit legyőztek.

A magyar kajak-kenu sportban jelentősen megszaporodott doppingvétségek lehetséges okáról itt olvashat bővebben.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!