Olimpia 2016 - Friss hírek

A cselgáncsozó Szögedi Szandra Ghánát képviseli Rióban

Nem gondoltuk volna, hogy egy magyar cselgáncsozó nevére bukkanunk a ghánai olimpiai küldöttségben. Pedig Szögedi Szandra az afrikai országot képviseli majd.

A 27 éves versenyző Magyarországon született és nőtt fel, eleinte nővérével együtt tornázott, de nem jöttek ki jól az edzőjükkel, így átpártoltak a cselgáncshoz. 11 évesen kezdett el dzsúdózni, két héttel később már a fiúk között szerzett ezüstérmet.

Hat hónappal később már a magyar korosztályos bajnokságon lett második. Azt mondja, gyerekként még az érmek jelentik a visszajelzést, akkor sokkal nagyobb a jelentősége, mert az önbizalmat növeli.

Miután szülei elváltak, Angliába ment pénzt keresni és tanulni. Felszolgálóként dolgozott Londonban, majd tíz hónap után visszatért Magyarországra.

Világos volt, hogy a sok kihagyás meglátszott a teljesítményén, így beiratkozott egy sportújságíró képzésre a Kelet-londoni Egyetemre. Később megismerkedett férjével, egy ghánai cselgáncsozóval, s miután 2008-ban összeházasodtak, jogot szerzett arra, hogy Ghánai színeiben sportoljon.

Annak ellenére, hogy támogatói nem nagyon akadnak, az elmúlt években keményen edzett (az angliai Camberley-ben például), hogy ott lehessen Rióban, és ott is lesz. Vannak eredményei is, 2014-ben Világkupa-győztes volt, és egyébként is, egy olimpia részvételhez a cselgáncsozóknál nem a nemzetiségek és a területi eloszlás számít: bizony benne kell lenni a világ 14 legjobbja között a ranglistán.

Nincs rajtam nyomás. Biztos vagyok benne, hogy hasznomra válik, hogy ott leszek, a világ tíz legjobbja sokkal nagyobb teher mellett versenyez majd. Hogy mi az álmom? Mindig is az volt, hogy olimpián szerepeljek. Egy sportoló mindig telhetetlen, de mindig jó értelemben.

A londoni olimpiáról egyébként egy hajszállal maradt le, szóval az álom valóban megvalósult számára. Egyébiránt az európai és az afrikai dzsúdó szövetség riportereként dolgozott az elmúlt időszakban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik