Olimpia 2016 - Friss hírek

Rio 2016: Michael Phelps Szilágyi Áron kollégája lesz a megnyitón

Michael Phelps 18-szoros olimpiai bajnok, Pekingben nyolc aranyérmet nyert, amivel megdöntötte Mark Spitz rekordját, összesen 22 olimpiai érme van.

A klasszis kicsit csendben volt a London óta eltelt időszakban, eltiltása és különböző kisiklásai is voltak, de az elmúlt hónapokban már jelezte, jó formában van.

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága szerdán jelentette be, hogy Phelps viszi a zászlót az augusztus 5-i megnyitóünnepségen, miután az amerikai csapat körében végzett szavazáson ő kapta a legtöbb jelölést.

Nagy megtiszteltetés ez, büszkeséggel tölt el. Sydney-ben csak ott akartam lenni az olimpián, Athénban aranyat akartam nyerni a hazámnak, Pekingben olyanra készültem, ami még korábban senkinek sem sikerült. Londonban történelmet akartam írni. Most pedig itt a megnyitóünnepségen szeretnék végigsétálni az amerikai zászlóval, képviselni az Egyesült Államokat a lehető legszebb körülmények között és büszkévé tenni a családomat. Ez már sokkal többről szól, mint érmekről.

Ezt mondta Phelps, aki az első amerikai férfiúszó, aki öt olimpiára kvalifikálta magát. 2000-ben 1932 után a legfiatalabb amerikai úszó volt a maga 15 évével.

Ő a második úszó, aki a zászlót viszi, Gary Hall 1976-ban, Montrealban tett így. 2012-ben a vívó Mariel Zagunis volt a zászlóvivő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik