Olimpia 2016 - Friss hírek

“Üdvözlet a pokolban” – mindennapos az erőszak az olimpia helyszínén

A Zika-vírus tényleg nem játék, az elmúlt évek egyik legnagyobb riadalmát okozták a Zika-lázat terjesztő szúnyogok, főleg Amerikában:

zika

Ettől függetlenül jó esély van rá, hogy a legnagyobb veszélyt nem ők jelentik majd az olimpián, hanem az emberek.

Még el sem kezdődtek a versenyszámok, a sportolók csak most érkeznek meg az olimpiai faluba, de néhány nap alatt már több támadás is érte őket.

Egy laptopot és több ruhadarabot loptak el ismeretlenek az ausztrál olimpiai csapat szállásáról, amikor egy kisebb tüzet kellett eloltani, és emiatt kiürítették a falu egyik épületét. De ez volt a legenyhébb történet. Mert vasárnap motoros banda rabolt az MTVA stábjának útvonalán Rió de Janeiróban, és még ugyanezen a napon hányós trükkel fosztottak ki egy kínai olimpikont. Persze jó dolgok is történnek, hiszen kiszabadították Bernie Ecclestone elrabolt anyósát.

Azt, hogy nincsen minden rendben, valószínűleg a brazilok is érzik, mert nem sokkal a start előtt leváltották a biztonságért felelős céget.  

Az okok: alkalmatlanság és felelőtlenség.

Mindennapos erőszak

A 24.hu-nak nyilatkozott Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője, és Dr. Vogel Dávid biztonság- és védelempolitikai szakértő, a latinamerica.hu szakmai portál tulajdonosa.

Vogel azt mondta, ahogyan azt a hivatalos magyar álláspont is mutatja – a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába sorolta Brazíliát, így

a helyzet korántsem mondható rózsásnak. A latin-amerikai térség annak ellenére, hogy nincsenek államok közötti fegyveres konfliktusok, a világ egyik legkevésbé biztonságos régiójának tekinthető. A tavalyi évben a világ 50 legveszélyesebb városa közül 41 volt Latin-Amerikában, ezek közel fele Brazíliában található.

Europress / AFP / Miguel Schincariol
Europress / AFP / Miguel Schincariol

A jó hír az, hogy az olimpia legfontosabb helyszíne, Rió nem szerepel a listán, viszont egy-egy focimeccs lesz Salvadorban, ami a 14., és Manausban is, ami pedig a 23. a sorban.

Vogel hozzátette, bár Rió nincs ott az ötvenes listán, egy közel 12 milliós városról beszélünk, egy olyan országban, ahol a világ második legnagyobb jövedelemkülönbsége van. Így szerinte nem okozhat különösebb meglepetést, ha egyesek akár a mindennapi megélhetésükért, akár egyéb okból kifolyólag a bűnözésben keresik a megoldást:

Rióban szinte mindennaposak az olyan erőszakos bűncselekmények, mint a fegyveres rablás, a zsebelések és lopások. Tolvajokkal a zsúfoltabb nyilvános helyektől kezdve, a strandokon át, szinte bárhol lehet találkozni.

Vogel szerint vannak speciálisabb helyi sajátosságok is, mint a kisebb galerik által csoportosan elkövetett bűncselekmények, vagy amikor így próbálnak ellopni egy motort:

De nem ritka az sem, hogy fegyveresek arra kényszerítik az áldozatot, hogy egy ATM-nél ürítse ki a bankszámláját. Egyes elhagyatottabb helyeken pedig – elsősorban sötétedés után – előfordulnak szexuális bűncselekmények is.

“Üdvözlet a pokolban”

Persze nem csak ez a gond. Vogel elmondta, néhány hete a rendőrök és tűzoltók olyan transzparensekkel tüntettek a reptéren, hogy „Üdvözlet a Pokolban”, vagy “aki Rióba jön, nem lesz biztonságban”. A rendőrök és a tűzoltók ugyanis nem nagyon kapnak fizetést. A riói kormányzó „pénzügyi katasztrófahelyzetet” hirdetett, pénzspórolás miatt pedig csökkentették a szolgálatban lévő rendőrautók és helikopterek számát.

Minden ötödik emberölést rendőrök követnek el

Tavaly 645-öt, az elmúlt tíz évben pedig több mint 8000 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban. Egy jelentés azt írja, az állam korábban azt ígérte, hogy az olimpia előkészületeinek részeként javítja a közbiztonságot, de nem tett eleget a rendőrség által törvénytelenül elkövetett kivégzések visszaszorítására. Ez pedig a törvények hatékonyabb betartatásának legfőbb akadálya. Rio de Janeiro városában tavaly minden ötödik emberölést a rendőrség tagjai követték el, és csaknem az összeset önvédelemként regisztrálták. A tanulmány szerint viszont sok olyan gyilkosságot követnek el a rendőrök, amelyet később önvédelemre hivatkozva igazolnak.

A táblán olvasható: "Bizonságot a favellákba: a brazil rendőrség 40 embert gyilkolt meg májusban" Europress / AFP / BELGA / Nicolas Maeterlinck / Belgium OUT
A táblán olvasható: “Bizonságot a favellákba: a brazil rendőrség 40 embert gyilkolt meg májusban” Europress / AFP / BELGA / Nicolas Maeterlinck / Belgium OUT

Vogel szerint

a jelentős politikai és gazdasági krízist megélő Brazília erején felül próbál teljesíteni.

Megközelítőleg 85 ezer fős rendőrökből, katonákból és biztonsági emberekből álló gárda próbálja megoldani a helyzetet.

Ez a szám nagyjából duplája a 2012-es londoni olimpiai játékok biztonságáért felelő kontingensnek, létszámában pedig több, mint Csehország, Szlovákia, Horvátország és hazánk teljes fegyveres ereje, együttesen.

– nyilatkozta Vogel.

A brazil kormányzat már az olimpiát megelőzően elkezdte felkészíteni rendőri és katonai erejét a világrendezvényre, és olyan „főpróbái” voltak a riói olimpiai játékoknak, mint a 2013-ban kontinentális szinten rendezett Konföderációs Kupa, vagy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, melyek nagyobb „biztonsági probléma” nélkül zajlottak.

Vogel az Iszlám Állam terrorszervezetről is beszélt:

a rendelkezésre álló információk alapján a brazil titkosszolgálatok jelenleg is nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a riói olimpia alatt is legfeljebb üzenetekben legyen képes a terrorszervezet bármiféle tevékenységet kifejteni. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a közelmúltban több letartóztatás és kiutasítás is történt az országban, annak érdekében, hogy meghiúsítsák a terrorszervezet lehetséges akcióit.

Ettől függetlenül nem gondolja, hogy úgy kell mennünk az olimpiára, hogy folyton a hátunk mögé nézegetünk. Európában vagy más észak-amerikai nagyvárosokban is tapasztalható hasonló biztonsági helyzet olykor, de érdemes józan fejjel gondolkozni és pár alapvető, egyszerű dolgot betartani.

Nem szabad ellenállni

Érdemes megfogadni ezeket, már ha jól akarjuk érezni magunkat. Tekintettel arra, hogy a statisztikák szerint az elkövetők Brazíliában jóval többször használnak valamilyen fegyvert, mint itthon – és nem feltétlenül csak fenyegetésre – azt javasolják:

semmiképp sem szabad ellenállni, és el kell felejteni az itthon olykor egyfajta hősként ünnepelt trafikosokat és bolti eladókat, akik felléptek a támadóval szemben.

Mivel nem zárható ki teljesen egy ilyen támadás, érdemes minimalizálni ennek esélyét.

Kupi László szerint tanácsos az értékeinkből minél kevesebbet mutatni nyilvános helyeken. Ékszert, drága ruhát senki ne viseljen az utcán, és a fényképezőgépek se legyenek elöl, nyakban vagy vállon. Érdemes kevés személyes tárgyat, értéket hordani, és a pénzt is több helyen tartani. Útlevelét senki ne vigye magával, csak a fénymásolatát. Mindenkinél legyen telefon, de néhány számot papírra is érdemes felírni, például a bankkártya letiltásához szükséges kódot.

A tömegközlekedést lehet használni, a metró biztonságosnak számít, a buszok már kevésbé. Abba a taxiba szabad csak beszállni, ami olyan társasághoz tartozik, amelynek honlapja, telefonszáma és piros rendszáma van.

Sötétedés után csak nagyon indokolt esetben mászkáljanak a városban, és azt is csak frekventált helyeken, és soha ne egyedül, mondta a latinamerika.hu főszerkesztője. .

Fontos még az is, hogy az utazás előtt mindenki kössön olyan biztosítást, ami az anyagi értékekre és az esetleges egészségügyi problémákra is kiterjed. Érdemes bejelentkezni a helyi magyar konzulátuson, ahol baj esetén segítséget lehet kérni.

Oltassuk be magunkat sárgaláz, hastífusz, hepatitis és agyhártyagyulladás ellen. Kiérve tájékozódjunk azokról a szervekről, rendőrségről, mentőkről, akiktől helyben segítséget várhatunk. A telefonszámukat, ahogy a konzulátusét is érdemes felírni és magunknál tartani. A legszélesebb körben tájékozódjunk a kiutazás előtt, hogy fel legyünk készülve a lehetséges vészhelyzetekre. Tartsunk be minden egészségügyi és biztonsági ajánlást, hogy a kint tartózkodást ne árnyékolja be semmilyen kellemetlenség.

– nyilatkozta Kupi László.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik