Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú Katinka csodálkozik

A Nemzeti Sport újságírója éjfél tájban kiballagott az olimpiai uszodába és mit látott? Miközben már a takarítónők, a személyzet és az önkéntesek is lassan mind elhagyták a helyszínt, egy lány még mindig nyugodtan tempózott a tök üres uszoda medencéjében.

Hogy őszinte legyek, csodálkozom, hogy a többiek nincsenek itt, hiszen éjfélkor is lesznek döntők, de ők tudják. Mi így csináljuk. Már minden rendben, a munkát elvégeztük, csak az utolsó simítások maradtak. Várjuk a versenyt!

– válaszolt a “Nocsak, ön zárja az uszodát?” újságírói kérdésre Katinka.

Ötszörös világbajnoknőnkkel nem mellesleg a The New York Times online kiadása közölt anyagot csütörtökön. A világ egyik legbefolyásosabb, legnagyobb lapja Magyarországgal, magyar emberrel egészen kivételes esetben, vagy egészen kivételes emberrel, kivételes teljesítmény esetén foglalkozik ekkora terjedelemben. Megkockáztatom, magyar sportoló esetében még csak a Polgár-lányokkal fordult ez elő, de annak is már vagy 24 éve.

Hosszú Katinkát ez a dicsőség érte. Nem alaptalanul. A lap amúgy azt feszegeti, miként vált a londoni negyedikből a világ egyik, ha nem a legjobb úszónője. Milyen változásokon ment keresztül Hosszú edzésmódszere, technikája, leginkább hogyan képes Hosszú Katinka és Shane Tusup egyik pillanatban szerető férj és feleség, máskor meg szigorú, következetes edző és tanítvány lenni.

Kapcsolatunk elég bonyolult, de nem egészségtelen. Képesek vagyunk szétválasztani az uszodai és az uszodán kívüli életünket. Otthon Shane szuper édes, szerető és nagyon vicces ember, míg az uszodában kellően következetes és olykor szigorú

– jellemzi a férj-feleség, edző-tanítvány viszonyt Katinka.

A lap erre a szigorra számos, a külvilág számára érthetetlen példát hoz fel, mutat be. Előhozakodnak azzal az esettel, amikor idén áprilisban az arizonai Grand Prix versenyen a medence partján állók azt hallották, a 200 vegyes, majd a hát ötödik helye után Shane így fakad ki a vízparton: “Inkább maradna a vízben, és fulladna bele”.

Egy másik versenyen Josh Prenot adott hangot egy twitter videó-posztban értetlenkedésének, amikor Shane elég látványosan adott jelet annak, hogy érez akkor, amikor Katinka nem úgy úszik, ahogy reméli.

Katinkáékat ez a sok értetlen tekintet, kérdőn egymásra néző szempár, vagy mint a posztban a “Hűtsd le magad ember” célzás nem zavarja. Míg azon csodálkoznak, hogy mások nem a riói döntők időpontjában edzenek, ezen az értetlenségen már nem.

Ők tudják, mit miért tesznek, és ha vita van, mindent azonnal ki és megbeszélnek egymással. Bár nincs rászorulva, a cikkben talán a legautentikusabb személy, Katinka édesapja védi meg lányát és vejét.

Katinka első edzője is épp ilyen kemény volt. Holott ő is családtag volt. A nagyapja

– idézte a lap Hosszú Istvánt, a korábbi válogatott kosárlabdázót.

Hosszú Katinka 2015 végén megjelenő második könyvében amúgy ezekre a külvilág számára érthetetlen dolgokra tökéletes és érthető magyarázatot adott. Kettejük edző-tanítvány kapcsolatát a test, mint a munka eszközének tökélyre fejlesztése, a maximalizmus jellemzi.

Se Shane, se Katinka nem elégszik meg azzal, ha valami csak szimplán ok.

Akkor jöttek rá arra, hogy ez nem elég, amikor a 2014-es rövidpályás Európa-bajnokság előtt a világkupa versenyeken vezetése esetén fél távnál rendre visszavett és úgy is nyert, majd az Eb-n több számban is emiatt képtelen volt féltávtól újítani. “Koppant”. A verseny nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Megverték.

Attól kezdve mindig, minden versenyen a pillanatnyi edzettségi, felkészültségi állapottól függetlenül 110 százalékot ad ki magából. Olykor hányásig hajtva magát, olykor begörcsölt lábbal végigúszva az utolsó ötven métert. Küzd. Feszegeti a határait.

Shane és Hosszú kapcsolatára leginkább ez a Tusup mondat jellemző:

Ha találsz olyan edzőt, akivel még jobb lehetsz, vagy bármin változtatni szeretnél, akkor szólj, és én hátralépek. Nem leszek tovább az edződ, csak élünk boldogan.

Kettejük életéről ez a két mondat talán mindent elmond és megmagyaráz. Shane mindent azért tesz, hogy Katinka megvalósíthassa álmát – olimpiai bajnok legyen.

Két nap múlva, augusztus 6-án, magyar idő szerint hetedikén, vasárnap hajnalban először.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik