Olimpia 2016 - Friss hírek

Pokoli nehéz asszók várnak a párbajtőröző Szász Emesére

A párbajtőröző Szász Emese a 2013-as budapesti világbajnokság győztesével, az észt Julija Beljajevával vív a legjobb 16 közé jutásért a riói olimpia vívóversenyeinek szombati nyitónapján.

Az asszóra magyar idő szerint 16.45 órakor (helyi idő 11.45) kerül sor. A győztes a csapatban olimpiai és világbajnok kínai Szun Jü-csiével vagy a dél-koreai Kang Jung Mivel csap majd össze a negyeddöntőért. Szász Emese ágán van a címvédő ukrán Jana Semjakina is, akivel a legjobb nyolc között futhat össze.

A vasárnapi férfi tőrversenyben nem lesz magyar induló, hétfőn, női kardban viszont már igen. Márton Anna Szászhoz hasonlóan nem lép pástra a hiányos 64-es táblán, a 32 között kapcsolódik be a versenybe, ahol a venezuelai Alejandra Benitez Romeróval vagy az egyiptomi Nada Hafezzel mérkőzik 16 órakor (11.00). Világranglista-negyedikként a legjobbakkal csak az elődöntőben futhat össze. Amennyiben első olimpiáján összejönne ez a bravúr a 21 éves vívónak, a rangsorban első, tavaly világbajnok, Londonban olimpiai ezüstérmes orosz Szofija Velikajával kellene megküzdenie a döntőért.

A női kardozók után, kedden a férfi párbajtőrözők lépnek pástra. Rédli Andrásnak már a 64-es táblán vívnia kell, mégpedig 14.30-kor (9.30) a kuvaiti, de Rióban független olimpikonként szereplő Abdulaziz Alsattival. Győzelem esetén erős ellenfél, a francia Yannick Borel várna rá. Boczkó Gábor a szenegáli Alaxandre Bouzaiddal vív a 32 között, míg a tavaly világbajnok Imre Géza ugyanitt az ukrán Dmitro Karusenkóval vagy a kolumbiai Jhon Rodriguezzel csap majd össze. Előbbi asszó 16.15-kor (11.15), utóbbi 16.45-kor (11.45) kezdődik. Ha továbbjut, a két magyar egymással vív majd a nyolcaddöntőben.

Szerdán a női tőrözők és a férfi kardozók versenyével fejeződnek be az egyéni küzdelmek. Knapek Edina a kínai Liu Jong-sivel kezd 15 órakor (10.00), a hatodik olimpiáján részt vevő Mohamed Aida pedig a tunéziai Inesz Bubakrival 15.25-kor (10.25). Itt a magyar párharchoz nagy bravúrra lenne szükség, mert csak az elődöntőben jöhetne össze.

Férfi kardban a címvédő Szilágyi Áron a mexikói Julian Ayalával vív 18.45-kor (13.45), míg Decsi Tamásnak a 2014-ben világbajnok orosz Nyikolaj Kovaljovval kell mérkőznie a legjobb 16 közé kerülésért. Decsinek a következő körben is nagyon erős ellenfele lenne, valószínűleg a 2004-ben olimpiai bajnok Aldo Montanóval találkozna, míg Szilágyinak a papírforma alapján a fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel kellene asszóznia. Magyar párharc elvileg itt is előfordulhatna, de csakúgy, mint női tőrben, az elődöntőig mindkettejüknek el kellene jutnia.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik