Olimpia 2016 - Friss hírek

A világ kicsit ledöbbent, mikor pályára lépett az egyiptomi strandröplabdázó

Mikor Doaa Elghobashy vasárnap este pályára lépett a legendás Copacabana strandon, mint az egyiptomi strandröplabdacsapat játékosa, kimondhatatlan örömöt érzett. A lánynak volt is mire büszkének lenni, hiszen részese lehetett hazája első női strandröplabdás olimpiai szereplésének.

Elghobashy mindezt ráadásul úgy tette, hogy végig hidzsábban, azaz a fejét, a haját, és a nyakát eltakaró fátyolszerű kendőben, valamint egy, az egész testét fedő hosszú ujjú és szárú kezeslábasban volt. A lány saját elmondása szerint már több mint 10 éve viseli ezt a fajta ruhadarabot és semmilyen tevékenységben nem akadályozza.

Mindent tudok benne csinálni, amit csak szeretek, a röplabda az egyik ilyen dolog.

Az egyiptomi csapat egyébként az első, Németország elleni mérkőzését két szettben, 21-12-re és 21-15-re elveszítette.

A világ kicsit ledöbbent, mikor pályára lépett az egyiptomi strandröplabdázó 1
Fotó: telegraph.co.uk

Nem egyedülálló

Volt már példa arra, hogy sportolók vallási vagy kulturális okokra hivatkozva kérték a szövetségek engedélyét, hogy tegyenek kivételt a szabványdresszek, felszerelések tekintetében.

A legtöbbször ilyet eddig küzdősportoknál lehetett látni, decemberben például egy 15 éves muszlim lány szintén hidzsábban boxolt végig egy tornát. Az egyiptomiak Elghobashy esetében is hasonlóan jártak el és megkapták a szükséges engedélyeket.

Forrás

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik