Olimpia 2016 - Friss hírek

Imre Géza az olimpiai aranyéremért vívhat

Imre Géza három győzelemmel masírozott be a férfi párbajtőrözők elődöntőjébe a riói olimpián. A 41 éves vívó első ellenfele a kolumbiai John Edison Rodriguez volt, majd jöhetett a Boczkó Gábor elleni nyolcaddöntő, valamint a négy közé jutásért az észt Nikolai Novosjolov elleni asszó.

Az elődöntőben az a Gauthier Grumier volt az ellenfele, aki egyesben volt ezüstérmes, csapatban pedig négyszer is aranyérmet világbajnokságon.

A két balkezes vívó összecsapáson az első tus együttes volt, majd az első tiszta találatot Imre Géza szerezte. Az első három percben még négy együttes mellett két magyar tus született, így 8-5-re vezetett Imre.

A második három percben három tiszta találatot is bevitt a francia, kicsit több mint egy perc alatt, így kiegyenlített 9-9-re. Az együttes találat után jött két nagyon fontos magyar pont, amellyel 12-10 volt ide. Honfitársunk ekkor három pontra volt a döntőbe jutástól, így a három együttes találattal ez meg is lett neki!

A 41 éves vívó kétszer szerzett már érmet olimpián, 1996-ban egyéniben harmadik lett, nyolc évvel később Athénban pedig a finálét bukta el a csapattal.

Imre Géza döntője magyar idő szerint 22.45 órakor kezdődik, ellenfele a dél-koreai Park lesz.

Taktikai csata volt ez is, nem szerettem volna hagyni, hogy úgy vívjon, mint a múltkor. Menet közben vezettem hárommal, de ugyanúgy feljött, mint egy évvel ezelőtt (a 2015-ös moszkvai vb-döntőben, amit Imre Géza nyert meg – a szerk.), tartottam is ettől a végén. De bíztam az együtteseimben, hogy kettővel vezetek, akkor az kitart a végén is. A közepén kicsit elbizonytalanodtam, ezért meg tudott fogni lábbal. De az a jó, hogy ki tudom zárni a dolgokat, abszolút csak a taktikára koncentrálok. Például, hogy mit váltott, mert van egy nagyon jó edzője, tudtam, hogy változtatni fognak. De szerencsére nekem is volt válaszom. Hogy kit szeretnék a döntőben? Akit meg tudok verni

– mondta nevetve Imre Géza a sikeresen megvívott elődöntője után. Azt is elárulta, a pihenőidő alatt végignyomkodták a kezét, a hátát, vállát és a vádliját is, ettől pedig „tíz évet fiatalodott”.

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik