Olimpia 2016 - Friss hírek

Olimpia 2016: zöld utat adtak a politikai tüntetéseknek

Egy brazil szövetségi bíró engedélyezte, hogy békés politikai tüntetéseket tartsanak az embereke az ötkarikás játékok idején Rióban.

Az elmúlt napokban tucatnyi brazil néző jelent meg az olimpiai helyszíneken a Michel Temer ideiglenes elnököt provokáló pólókban. A bíró szerint ha megtiltanák a közönségnek a politikai üzenetek ilyenfajta továbbítását, akkor a szabad véleménynyilvánítástól fosztanák meg őket.

A riói olimpia szervezői valószínűleg fellebbeznek majd az ítélet ellen.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Joao Augusto Carneiro Araujo bíró azt követően döntött a szabályozástól, hogy a Ministerio Publico do Brasil érdekvédelmi szervezet kérvényt nyújtott be hozzá.

Azzal érveltek, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a brazil kormány és az olimpia szervező bizottsága a hatóság helyett döntött, amikor betiltották a tiltakozásokat.

A NOB válaszában úgy fogalmazott, a szabályok standardok, ugyanis egyetlen olimpiai helyszínen sem volt soha megengedett semmiféle tüntetés, politikai, vallási vagy faji propaganda.

Az érdekvédelmi szervezet ugyanakkor aggodalmát fejezte ki afelől, hogy a pólót viselő nézők szólásszabadságát sértették a rendfenntartók, amikor levetették és eltetették azokat velük.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A bíró határozata szerint csak a rasszista és idegengyűlölő üzeneteket távolíttathatják el a szurkolókról.

Michel Temer idén májusban vette át az elnökséget a leköszönő Dilma Roussefftől.

(via BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik