Olimpia 2016 - Friss hírek

A riói a szexizmus olimpiája?

Hosszú Katinka példáján is láthattuk, hogy Rióban sok riporter, sportszakértő és a közösségi oldalakon megjelenő szurkolói kommentek sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogyan kellene a női sportolókról beszélni. Még a tengerentúlon is csúnya véget ért az NBC “szakértése”, amikor a csatornán Dan Hicks, egy kommentátor, miután Katinka épp két másodpercet hozott az eddigi világcsúcson, és a kamera egy pillanatra Shane Tusupot mutatta, azt mondta:

Íme a férfi, aki felelős ezért a világcsúcsért.

Amikor egy úszónő helyett a férjének tulajdonítanak egy aranyat, még a könnyen felfedezhető hülyeségek közé tartozik. Most az AJ+ gyűjtött csokorba még pár példát – köztük az NBC esetét Katinkával.

strandropi

Biztosan sokan látták ezt a képet és talán részt is vettek abban a vitában, ami arról szólt, hogy lehet-e vagy sem hidzsábot viselni egy sporteseményen. Vagy ugyanitt találtak rá a kultúrák képzelt összecsapásáról szóló csörtére is az arra izgulók. Ám egy valamit nagyon kevesen írtak le ezzel a képpel kapcsolatban. Míg gyakorlatilag az egész világ figyelme az egyiptomi hölgyek ruházatára terelődött, a sportteljesítményüket elfelejtették hangsúlyozni.

Azt, hogy ezek a hölgyek először juttatták Egyiptomot a strandröplabda számba, annak húszéves történetében.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Az aranyérmes ausztrál Catherine Skinner (k), az ezüstérmes új-zélandi Natalie Rooney (b) és a bronzérmes amerikai Corey Cogdell a 2016-os riói nyári olimpia nõi trap versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövõközpontban 2016. augusztus 7-én. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Hosszú Katinkáéhoz nagyon hasonló eset történt Corey Cogdell-Unrein-nel, a fenti kép jobb oldalán bronzérmét szorongató amerikai sportlövővel. Róla a Chicago Tribune, a saját városának legnagyobb lapja annyit tudott kiírni a twitterre, hogy

Egy Bears játékos felesége bronzérmet nyert Rióban az olimpián.

Még, ha a Chicago Bears amerikai focicsapata sok kattintást is hoz, ez sem az a hivatkozás, ami megengedhető.

Az AJ+ videója további példákat is hoz és a végén megemlíti a Cambridge-i egyetem tanulmányát, amiben arra jutottak, hogy a sport tudósításokban többségben vannak a férfiak sportteljesítményére vonatkozó részletes leírások, míg a női sportolókról szóló anyagokban sokszor a hangsúly az életkorukon és a kinézetükön van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!