Olimpia 2016 - Friss hírek

Cseh László: Bármi szörnyűség történik, megfutamodni nem fogok, az nem én lennék

Az olimpia egyik legszebb pillanata eddig kétség kívül az volt, amikor Cseh László, Chad Le Clos és Michael Phelps kéz a kézben fellépett a dobogó második fokára a riói olimpián. Ennyire szoros befutója volt a 100 méteres pillangóúszás döntőjének, a sportág három ikonikus alakja pedig századmásodpercre azonos idővel csapott be a célba.

„Nagyon örülök az ezüstéremnek, főleg így, hogy hárman osztozunk rajta. Sajnálom, hogy az arany nem lett meg, de nem voltam elég gyors hozzá. A kezdésemben maradtak még tizedek. A második fele az már megy, állóképes vagyok, az edzéseket elvégeztük.  

Az, hogy egy ilyen 200 pillangó után 100-on egy ezüstérmet sikerült összehoznom, azért az jót tett a lelkemnek.

Úgy éreztem az arany is meglehet, de ezért vagyunk emberek, hibázunk, és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne egy olimpia, már biztos nem követném el ugyanezeket a hibákat. Majd meglátjuk, hogy négy év múlva hol leszek, mit csinálok” – mondta Cseh a futam után a vegyes zónában.

Cseh Lászlót nagyon megviselte, hogy 200 pillangón csak a hetedik lett. Megkérdezték tőle, hogyan tudta magát túltenni a történteken.

Elég sokat voltam a szobámban, egyedül, kicsit befordulva a sarokba. De a nap második felére ez átfordult, mert tudtam, hogy a hazafelé tartó gépet már lekéstem, így már csak versenyezni tudok. Bármi szörnyűség történik velem, megfutamodni nem fogok. Az nem én lennék. Felálltam és próbáltam versenyezni.

A 100 pille előfutamai, majd középdöntője után is azt mondta, felszabadultan szeretne úszni a döntőben. Azt mondja, ez sikerült is.

“Próbáltam kiadni magamból mindent. A többieket nem nagyon láttam, csak tudtam, hogy a második ötvenen menni kell. Bíztam benne, hogy az első ötven után vezethetek is, de majd visszanézve vélhetően ki fog derülni, hogy ez közel sem volt így.”

Azt egy kicsit sajnálja, hogy a legjobb idejét nem tudta megúszni, de azzal is elmaradt volna a győztes időtől. A jövőbe is tekintett, kellő lelkesedéssel várja a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot.

A jövő évi budapesti vébé előtt maradt még motiváció. A technikám még nem tökéletes, meg fejben kell valamit összeszednem, hogyha egy zongora esik rá, az se viseljen meg.

Hiába volt jó a tavalyi vb, az olimpia azért más. Szeretnék hazai közönség előtt úgy versenyezni, hogy ne agyonnyomjon, hanem szétfeszítsen az erőtől a szurkolás és a környezet. Kár, hogy 30-31 éves korom felé jönnek elő újabb és újabb dolgok, amiket ki kéne javítani. De ez a jó, hogy így még mindig találhatok motivációt a folytatásra” – mondta Cseh László.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik