Olimpia 2016 - Friss hírek

Hiába szerzett kvótát a magyar vitorlázó, más ment helyette Rióba

Nem mindig elég, hogy valaki kvótát szerez az olimpiára. Van, amikor azt meg is kell védeni a saját, nemzeti sportszövetségétől, amelynek esetleg kedve támadhat másnak adni a lehetőséget. Így történt a magyar vitorlázóknál is, igaz, akkor ez még csak keveseknek tűnt fel.

A vitorlázás nem az a sport, ami tömegeket mozgatna meg Magyarországon, de most, a riói olimpia alatt talán a szokásosnál többen figyelnek rá. Főleg, hogy magyar sikereknek is örülhetünk: Berecz Zsombor a Finn hajóosztályban megnyerte az 5. futamot, és hat futam után az összetett harmadik helyen áll (összesen tíz futamot bonyolítanak, vagyis nem kizárt, hogy dobogóra is állhat), Érdi Mária pedig a Laser osztályban nyert futamot, és összetettben a 17. helyen áll.

Ugyanakkor, ha a sikerek miatt elkezdünk információkat keresgélni a versenyzőkről, rábukkanhatunk arra a májusi Facebook-bejegyzésre, amelyben a most előkelő helyen álló Berecz Zsombor finoman, de egyértelműen kioktatja a fair play szabályairól egyik versenyzőtársát, Vadnai Benjámint (Laser hajóosztály, hat futam után összetettben a 32.), amiért elfelejtkezett arról, kinek is köszönheti az olimpiai részvételt.

És mint egy igazi sportember, köszönöd Balázs Tomai sporttársadnak is, aki ha nem fut szintet tavaly, akkor ez most nem jöhetett volna létre!

A történet – amelyben természetesen kívülállóként lehetetlen igazságot tenni –, mint cseppben a tenger

mutatja a magyar sportélet egyik nagy problémáját, a bennfentességet, a nehezen átlátható döntéshozatalt.

Történt ugyanis, hogy a húszéves Vadnai Benjámin eredetileg nem szerzett kvótát saját jogon. Azt egy másik versenyző, Tomai Balázs vívta ki egy kanadai versenyen, ahol megfutotta az olimpiai szintet, de végül nem ő indulhatott, hanem Vadnai Benjámin.

Korábban, még 2014 nyarán a Magyar Vitorlás Szövetség sportszakmai bizottsága tartott egy ülést, ahol az összes olimpiai aspiráns, illetve képviselőik jelen voltak, és majdnem mindenki azt képviselte, hogy csak az mehessen Rióba, aki saját maga kvótát szerez. Az egyetlen kivétel Vadnai Péter, Vadnai Benjámin apja és menedzsere volt. Ma már lehetetlen rekonstruálni, pontosan hogy történt, de mire az elnökség elé került, az előterjesztésben már nem ez szerepelt.

A szövetség honlapján megjelent magyarázat szerint úgy döntöttek, aki a 2014-es vagy 2015-ös világbajnokságokon olimpiai jogosultságot szerez, az „a nemzetközi sportéletben bevett módon” nem önmagának szerzi azt, hanem a magyar vitorlás sportnak, majd azt a lehetőséget „példaszerűen pontosan meghatározott” módon, négy verseny eredményeit figyelembe véve ítélik oda a három aspiráns valamelyikének: Tomainak, Vadnai Benjáminnak, vagy testvérének, Vadnai Jonatánnak.

A négy nemzetközi versenyen végül Vadnai Benjámin szerepelt a legjobban, így ő indulhatott az olimpián. Tomai gratulált riválisának, de a történet leírásából látszik, hogy maradt benne tüske a történtek után. Más vitorlázók – a Berecz posztja, vagy Tomai írása alatt megjelent kommentek alapján –, úgy látják, hogy a fiait egyébként jól menedzselő Vadnai Péter egyszerűen kitúrta a riválist, aki pedig megszerezte a lehetőséget az indulásra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik