Olimpia 2016 - Friss hírek

A menekülteknek nem kell tovább az olimpia zászlaja alatt vonulniuk, íme a saját lobogójuk

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még tavaly jelentette be, hogy a 2016-os riói olimpián a menekültválságra való tekintettel indulni fog egy úgynevezett menekült csapat, ahol olyan emberek versenyezhetnek, akik nem önszántukból hagyták el a hazájukat.

Ennek megfelelően idén év elején megalakult a menekültek olimpiai csapata, melynek tagjai között vannak szudáni, kongói, etióp és szír sportolók is. A legismertebb közülük talán az előfutamot nyerő szír úszó, Yusra Mardini, aki egy gumicsónak mellett tempózva jutott át Törökországból Európába.

A lány teljesítményére az egész világ felfigyelt, kivéve a köztévé kommentátora, Ifj. Knézy Jenő, aki, mint utólag kiderült, technikai okok miatt nem mondta be közvetítés közben a menekült sportoló nevét. Knézy ugyanakkor megjegyezte, rendes körülmények között sem tartotta volna fontosnak Mardini győzelmét, szerinte ugyanis

a lány eredménye szakmailag lényegtelen volt.

A menekült sportolók egészen eddig az olimpián az olimpiai zászló alatt vonultak, versenyeztek, ám most egy projektnek köszönhetően saját lobogót kaptak, amely így néz ki.

A menekülteknek nem kell tovább az olimpia zászlaja alatt vonulniuk, íme a saját lobogójuk 1
A menekültek zászlaja.

A lobogó egy Amnesty International által támogatott projekt, a The Refugee Nation keretében jött létre. A zászló színeit az az adományként kapott mentőmellény ihlette, amelyben a menekültek át szoktak kelni a földközi tengeren.

A menekülteknek nem kell tovább az olimpia zászlaja alatt vonulniuk, íme a saját lobogójuk 2
Naracssárga, fekete. Fotó: ekathimerini.com

A tervező egy Hollandiában élő szíriai képzőművész, Yara Said, aki maga is menekült volt. Said elmondta, hogy a naracssárga és a fekete szín egy tisztelgés azok előtt a bátor emberek előtt, akik a biztonságuk érdekében kénytelenek elhagyni a hazájukat.

Én is viseltem ilyen mellényt és azóta lelkileg kötődöm ehhez a két színhez.

Zárja gondolatait a művész, akinek a munkája feltűnik a menekült sportolókról készült Menekült nemzet című hangulatvideóban is.

Via

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik