Olimpia 2016 - Friss hírek

De mit eszik egy 94 kilós vegán súlyemelő, aki kijutott az olimpiára?

Kendrick Farris nemcsak azért hívta fel magára a figyelmet, mert ő az egyedüli súlyemelő, aki az Amerikai Egyesült Államokat képviseli a 2016-os olimpián, de két éve vegán életmódot folytat.

Vajon hogy jut ahhoz a fehérjemennyiséghez, ami egy több mint 300 kilós súlyt emelő ember számára szükséges?

A legtöbb emberben valószínűleg ez a kérdés merül fel először, amikor megtudja, hogy a 94 kilós Farris izraeli gyökereinek felfedezése miatt vegán lett. A sportoló a HuffPostnak elmondta, a képlet leegyszerűsítve annyi, hogy minden általa elfogyasztott ételnek utánanéz, hogy mit tartalmaz. Egyáltalán nem fogta vissza az, hogy – az állatok iránt érzett tisztelet miatt – elhagyta a húst: az elmúlt két Pánamerikai bajnokságon két aranyat is szerzett.

Nem igazán bízom abban, ahogy a húsokat feldolgozzák. Nem értek egyet azzal sem, ahogy tömegesen mészárszékre küldik az állatokat. Emiatt váltottam vegán életmódra

– nyilatkozta az újságnak.

Katrina, a sportoló 32 éves felesége először azt hitte, férje – aki az edzőteremből küldött SMS-ben jelezte szándékát – csak viccel, most azonban úgy gondolja, Ferrist jobb emberré tette a váltás.

Életrajz

Teljes nevén Kendrick James Farris 1986. július 2-án született. A 2008-as olimpián nyolcadik helyezést ért el a 85 kg-os súlycsoportban, 2012-ben pedig 10. lett. Edzője Kyle Pierce, május 8-án pedig megdöntötte az Amerikai Egyesült Államok rekordját: 377 kilogrammot emelt fel.

Miket eszik?

Az ételekért otthon Katrina a felelős: minden nap két vagy három ételt készít, ezt pedig rágcsálnivalókkal egészíti ki. A feleség egy példanapot is bemutatott, ami így néz ki:

  • Reggeli: zab vagy palacsinta
  • Tízórai: vanília- vagy csokoládéízű, növényi alapú fehérjeital
  • Ebéd: avokádós quesadilla
  • Edzés
  • Uzsonna: guacamole vagy fekete babból készült csipsz
  • Vacsora: fekete babból készült quesadilla
  • Lefekvés előtt (opcionálisan, ha éhes): fehérjeital

A nő egyébként azt is elmondta, hogy bár ő azt ehet, amit csak akar, abban megegyeztek, hogy a házba nem visznek be olyan ételt, ami nem vegán. Így ha éppen csirkét kíván, akkor azt házon kívül kell elintéznie – ezen Farris (akinek a lasagna is nagy kedvence) viszont egyáltalán nem akad fenn. Katrina kéthetente jár nagybevásárolni, előtte azonban kitalálja, hogy mit főzne szívesen: ahogy a fenti menüsorból is látszik, a fekete bab nagy kedvenc.

Vega, vegán, mi a különbség?

Vegetáriánusnak vagy vegának nevezzük azt, aki nem fogyaszt húst, vegánnak pedig azt, aki semmilyen állati eredetű ételt (beleértve a tejtermékeket vagy a tojásból készülteket) nem fogyaszt. Többféle vegetáriánus létezik:

  • ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt
  • laktovegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen
  • vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt (hús, tojás, tejtermék)

Forrás

A Men’s Fitness-nek Farris azt is elmondta, hogy nincsenek ütemezve az étkezései, akkor eszik, ha éhes lesz. Az étrendjét a versenyekhez igazítja: az edzések alatt például felkúszik rá pár kiló plusz. Az édességeket annyira nem szereti, inkább gyümölcsöt fogyaszt, a csalónapokon pedig a szokásosnál több lasagnát vagy mandulatejjel leöntött gabonapelyhet eszik.

Nem ő az egyetlen

Hogy a vegán életmód mennyire nem akadály egy sportember számára, arra a most 55 éves Carl Lewis szintén élő példa. Az 1990-as években váltott életmódot, az évtized elején bekövetkezett kiemelkedő eredményeit pedig ennek tudja be: előtte 6 aranyat szerzett az olimpiákon, utána pedig 3 arannyal és egy ezüsttel gazdagította saját magát, illetve az általa képviselt országot (azaz az Amerikai Egyesült Államokat). Az atléta világbajnokságon is jól szerepelt: nyolc aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett futásban és távolugrásban.

Azért passzol hozzám jobban ez az életmód, mert úgy ehetek többet, hogy az ne befolyásolja negatívan a teljesítőképességem

– nyilatkozta Lewis, akit 1999-ben az évszázad sportemberének, az évszázad atlétájának és évszázad olimpikonjának is megválasztott a Sports Illustrated. Egykori iskolája, a Houstoni Egyetem épületet nevezett el róla tisztelete jeléül.

Kevesen tudják, de Mike Tyson is vegán. Egészen pontosan volt: a témával foglalkozó oldalak szerint ugyanis hiába fogyott a segítségével 45 kilogrammot, idén felhagyott vele.

Via: HuffPost, Wikipedia, Men’s Fitness

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik