Olimpia 2016 - Friss hírek

Lőrincz Viktor: Nem hiszem el, hogy egy olimpián így veszik el tőlem az érmet

Lőrincz Viktor egész nap fantasztikus formában birkózott az olimpiai torna 85 kilogrammos súlycsoportjában, és bár az elődöntőben kikapott az orosz Davit Csakvetadze ellen, még mindig ott volt a lehetőség számára, hogy dobogóra álljon. Ehhez a német Denis Kudla ellen kellett a győzelem. A magyar sportoló végig aktívabb és jobb volt ellenfelénél a bronzmérkőzésen, még kétpontos hátrányból is tudott fordítani, ám 3-3 lett, a kevesebb intés pedig Kudlának kedvezett..

Nehéz bármit is mondani egy úgy elveszített olimpiai érem után, hogy a bíró egyértelműen belenyúlt a mérkőzésbe. A szőnyeget sírva elhagyó Lőrincz Viktornak is kellett egy-két perc, míg összeszedte a gondolatait a vegyes zónában.

„Nagyon jól ment egész nap a birkózás, éreztem, hogy ebből döntő lesz és aranyért fogok menni. Öt héttel ezelőtt az oroszt megvertem a spanyol nagydíjon, sajnos most ő volt jobb. Megbeszéltem az edzőimmel, hogy ezt le kell zárni, csak a bronzmérkőzésre kell koncentrálni és ez szerencsére sikerült is. Túl tudtam tenni magam rajta, csak az éremre fókuszáltam, hogy mindenáron az enyém legyen. Nem hiszem el, hogy én csinálom meg az akciót, és visszaadják a pontot neki. Mindig így nyer a német, megeszik a bírók, az utolsó pillanatban visszaadják az intést neki, mikor nem csinált semmit. Nekem kellett volna nyerni és visszaadják neki a pontot. Miért azt a versenyzőt kell inteni, aki csinált pontot, ő pedig nem csinált egész meccsen semmit, ment hátra és passzív volt.

Nem hiszem el, hogy egy olimpián vagyok és így elveszik az érmet tőlem.

Láttam, hogy jön ez a bíró és azt mondtam: ennek vége. Biztos voltam benne, hogy valamit fog csinálni. És erre visszaint, amikor én akarom csinálni az akciót. Ennél a meccsnél éreztem magam a legmasszívabbnak, még hátrányban is, mert felkészültem rá, átbeszéltük többször is, hogy nincs vesztes mérkőzés, a pszichológusommal is erre készültem, hogyha vezetnek ellenem is tudjak fordítani. És megcsináltam most is, fordítottam, hittem benne, hogy enyém az érem. Sajnos a bírók néha belenyúlnak és elveszik az érmemet.”

Amikor Lőrincz kétpontos hátrányba került, Sike András challenge-et akart kérni, a sportoló azonban visszadobta azt. Elmondta, miért:

„Azért nem fogadtam el a challenge-et, mert a bírók megbeszélték, megadták. Bedobhatjuk persze, csak akkor 0-3 lett volna, mert megbeszélték mind a hárman. Nem mertem kockáztatni, mert általában az intést nem veszik vissza. Inkább akkor éreztem, hogy 0-2-ről tudok fordítani, mert vagyok annyira jó.”

Kedden Viktor testvére, Lőrincz Tamás a 66 kilogrammosok mezőnyében szerepel majd.

Tominak olyan sorsolása van, hogy nehezebbet össze se tudtam volna írni. De ezért fogja megcsinálni. Itt leszek vele, nyomni fogom egész nap, hogy sikerüljön neki. Mert megérdemli. Egy ilyen szintű birkózóak olimpiai bajnoknak kell lennie. És szerintem az lesz.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik