Olimpia 2016 - Friss hírek

A NOB szerint minden doppingolónak félnie kell

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának vezetője szerint minden doppingolónak félnie kell, mert tíz évig tárolják a levett mintákat.

Richard Budgett hétfőn Rio de Janeiróban figyelmeztetett: aki a teljesítményfokozás kifinomultabb formáival – fedőszerekkel vagy géndoppinggal – él, az se gondolja, hogy nem fogják lebuktatni.

Biztos vagyok benne, hogy az elrettentés egyben a tiszta sportolók védelméhez is vezet

– vélekedett.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni ötkarikás játékokon levett minták közelmúltbeli újraelemzése 98 pozitív esetet eredményezett, és az utólag lebukott sportolók közül senki nem versenyezhet Rióban. A mostani olimpiáról az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt számos orosz versenyzőt kizártak.

Rióban körülbelül hatezer vizelet- és vértesztet végeznek, a mintákat pedig tíz évig tárolják, hogy ma még nem ismert új technológiák és anyagok használatával elemezzék.

Budgett nem volt hajlandó kijelenteni, hogy a riói olimpia doppingmentes, azt viszont elmondta, bízik benne, hogy idővel minden csalásra fény derül.

Alapvetően orvos vagyok, mi pedig mindig kételkedünk mindenben, ez a dolgunk. Éppen ezért úgy gondolom, helyes, ha minden esetet kivizsgálunk, az viszont sajnálatos, hogy minden fantasztikus teljesítményt kétségbe kell vonnunk

– tette hozzá Budgett.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik