Olimpia 2016 - Friss hírek

Mázli, vagy profizmus kellett az olimpia legmenőbb fotójának elkészítéséhez?

Nem vagyunk merészek, ha kijelentjük, hogy a vigyorgó Usain Bolt befutójáról készült fotó nem csak a riói olimpia, de az év egyik legjobb képe, sőt.

A képet Cameron Spencer, a Getty fotósa lőtte, bizonyítva azt, hogy mennyire érdemes jó időben a jó helyen lenni. Szerinte ez nem a szerencsén, hanem a profizmuson múlik. Azt mondja bár, vállalt kockázatot a képért, de nem túl nagyot, csak ésszerűt.

Először is elérte, hogy a között a néhány fotós között legyen, akiket felengednek a futópályán belüli füves területre, sokkal közelebb a versenyhez a többségnél. Másodszor, Spencer hivatalosan nem is a 100 méteres síkfutás előfutamát fotózta, hanem a magasugrást. Onnan rohant majd öt percet teljes felszereléssel, hogy elkapja a sprinterek előfutamát.

Mindez azt jelentette, hogy olyan szöget, és technikai megoldást választhatott a fotója elkészítéséhez, amilyet senki más. „Sokszor fotóztam őt az elmúlt években, így tudtam róla, hogy teljesen egyenes vonalban fut. Nagyon nyugodtnak és összeszedettnek kell lenni, és elkapni a megfelelő sebességet” – mondja.

Harmadszor a fotós pontosan tudta, hogy Bolt nem csak elképesztően jó futó, hanem hatalmas showman is: „mindig kinéz az ellenfeleire, hogy tudassa velük, mennyire jól érzi magát”.

A fotó egyébként Canon 1DX MK2-vel, egy 135mm-es gyújtópont-távolságra állított, 70-200 milliméteres objektívvel készült, 1/40-es zársebességgel.

Hogy mennyire elégedett a fotós a pillanatok alatt ikonikussá vált felvétellel? Majdnem teljesen. „A fehér korlát a háttérben. Másnak valószínűleg fel sem tűnik, de én perfekcionista vagyok, úgyhogy engem zavar.”

Mashable

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik