Olimpia 2016 - Friss hírek

A háttérben szép lassan alakul az olimpia legdurvább botránya – és nem a rendezés miatt

Jegyüzérkedés gyanújával őrizetbe vették Rio de Janeiróban Pat Hickeyt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagját. A 71 éves ír sportdiplomatát szerdán reggel állították elő egy hotelben az Olimpiai Park közelében, majd egészségi állapotára való tekintettel egy kórházba szállították.

A NOB egyelőre nem erősítette meg a hírt. Az ír RTE televízió úgy tudja, hogy a riói rendőrség a nap folyamán sajtótájékoztatót tart az ügyben.

Ki az a Pat Hickey?

Pat Hickey, közel három évtizede az Ír Olimpiai Bizottság elnöke, de emellett egy ideje az Európai Olimpiai Bizottságot is vezeti. Jelentős szerepe van abban, hogy A tavaly, első ízben, megrendezett Európai olimpiai Játékokat pont az olajban gazdag Azerbajdzsánban rendezték meg.

Pat Hickey 35 nemzet nagyjából 6000 sportolója és Putyin orosz elnök jelenlétében nyitotta meg a játékokat, annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó már akkor is jelezte, az események házigazdája az egyik legkorruptabb állam a világon – írja a independent.ie.

A botrány kapcsán korábban két embert letartóztattak Rióban, négy továbbinak pedig elrendelték a letartóztatását, mivel nem tartózkodnak Brazíliában.

Öten – köztük a szintén ír James Mallon – a THG Sports elnevezésű brit cég vezetői, a hatodik pedig tolmácsként dolgozott. A gyanúsítottak részt vettek a belépők túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehettek volna szert.

Mallon a múlt héten tagadta a vádakat. A cég vezérigazgatóját, James Sintont két évvel ezelőtt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság jegyértékesítésével kapcsolatos bűncselekmények miatt tartóztatták le.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik