Olimpia 2016 - Friss hírek

A maratonfutó, aki a legenda szerint megállt féltávnál egy kocsmában, megivott egy pohár bort, majd győzött

Az Athén közelében lévő Marousiban (ma Athén külvárosa) született Spyridon Louis honfitársaihoz hasonlóan lelkesen rajongott az első újkori olimpia megrendezésének híréért, így ő is harcba szállt a görög előversenyeken, hogy hazáját képviselje a játékokon.

A szegény családba született, apjával együtt vízhordásból, illetve ásványvíz árusításából élő fiú végül úgy döntött, hogy egy vadonatúj versenyszámban, a (marathóni csatából a győzelem hírét Athénba futva eljuttató Philippidész legendájának adózva megszületett) maratonfutásban próbálja meg öregbíteni az ország hírnevét, így a második előversenyen, április elején elnyerte az indulás jogát.

Spyridon_Louis_1896

A nagy versenyre végül április 10-én került sor, a közönség pedig görög sikert várt, hiszen addig egyetlen atlétikai számot sem nyert még hazai versenyző: a görög történelemhez számos ponton kapcsolódó diszkoszvetést például az amerikai Robert Garrett nyerte.

A versenyt végül tizenhét futó – közülük tizenhárom görög – kezdte meg. Az élre az 1500 méteres távon bronzérmet szerzett francia Albin Lermusiaux állt, Spyridon Louis viszont úgy érezte, hogy ez így egyáltalán nincs jól.

A legenda szerint a táv felénél, Pikermi városában megállt az útvonal mellett fekvő fogadóban, és megivott egy pohár bort, remélve, hogy segít neki a győzelemben.

Harminckét kilométer után Lermusiaux feladta a versenyt, az élre pedig a 800 és 1500 méteres számokban diadalmaskodó ausztrál Edwin Flack állt, de csakhamar feltűnt mögötte a szőlőlétől villámgyorssá vált Louis.

A stadionba ezidőtájt érkezett meg a pillanatnyi állásról hírt adó biciklista, aki még ausztrál vezetésről számolt be. Rövidesen követte azonban őt egy másik hírvivő, aki immár Louis fölényét adta hírül. A stadionban természetesen a tetőfokára hágott a hangulat, Louis pedig Hellén, hellén! kiáltásokkal kísérve érkezett meg a stadionba, hogy megtegye a célig vezető utolsó kört. Legnagyobb meglepetésére ezen a távon Konstantin koronaherceg, valamint György herceg is csatlakozott hozzá, így közel három óra után (2:58:10) együtt értek célba.

A célbaérés pillanata a The Telegraph korabeli grafikáján
A célbaérés pillanata a The Telegraph korabeli grafikáján

A korabeli híradások szerint a király felállt a székéből, és személyesen gratulált, az olimpiai bizottság tagjai pedig összecsókolták és ölelték a fiatal fiút. A király felajánlotta neki, hogy bármit kívánhat, Louis azonban nem vágyott túl sokra, így végül

egy szamárral és egy kocsival tért haza, ami óriási segítséget nyújtott később a víz szállításában.

A fiú többé egyetlen futóversenyen sem indult, élete jó részét földművesként, később pedig rendőrként töltötte.

A második és harmadik helyen is görög futó érkezett a célba, de a bronzérmet megszerzett Spiridon Belokast végül kizárták, hiszen a táv egy részét egy szekéren tette meg – ennek köszönhetően a dobogó legalsó fokára honfitársunk, az éppen 25. születésnapját ünneplő Kellner Gyula állhatott fel, akinek ideje (3:06:35) pedig ma is egy elég erős időnek számít az amatőr mezőnyben.

Na jó, de mi igaz a legendából?

A történet leglényegesebb részét – az elfogyaszott pohár bort – Spyridon Louis megegyező nevű unokája sajnos cáfolja, állítva, hogy nagyapja a barátnőjével, és későbbi apósával találkozott: előbbitől egy fél narancsot, utóbbitól pedig egy pohár konyakot kapott. A történet persze így sem rossz, de néha olyan jó hinni a legendákban. Tegyük most is inkább ezt!

Fotók: AOC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.