Olimpia 2016 - Friss hírek

Ezt az öttusát már Balczó András sem érti, de ettől még hajrá magyarok!

Csütörtökön kezdődnek az öttusázók küzdelmei, ahol szokás szerint éremben reménykedünk. Miért is ne tennénk? A nőknél aktuális világbajnokunk van Kovács Sarolta személyében – Földházi Zsófia Európa-bajnok (2013) a másik magyar induló -, míg a férfiaknál az a Marosi Ádám az esélyes – Demeter Bence a másik magyar – , aki Londonban a legboldogabb bronzérmesünk volt. Más kérdés, a riói lebonyolítás cseppet sem hasonlít a négy évvel ezelőttire.

Balczó András, München olimpiai bajnoka anno még a hírvivő történetének megfelelően öt napon keresztül versenyzett, lovagolt, vívott, lőtt, úszott, futott egymás után, ehhez képest ma már merőben más sportágról beszélünk akkor, amikor az öttusát említjük.

Ok, de mi az a rangsoroló vívás?

Csütörtökön az úgynevezett vívás rangsoroló selejtezőket bonyolítják le a nőknél és a férfiaknál is. Ez újdonság ,ahol lényegét tekintve két részre bontották a hagyományos vívást. Csütörtökön a szokásoknak megfelelően mindenki mindenkivel megmérkőzik egy tusra és az egyes versenyzők a 35 asszújukban megszerzett győzelmeik számának megfelelően pontokat is kapnak. Csak nem 1000 pont körül végez a győztes, mint régen. Manapság 25 győzelem ér 250 pontot, de 24 győzelem már csak 244-et, azaz hat-hat pontot levonnak ahogy csökken a győzelmek száma, illetve hozzáadnak, ha az illető többet nyer 25-nél. Így ha valaki mindenkit legyőz 310 pontot szerezhet maximum, de ez a veszély nem áll fenn.

Na és a bónuszvívás?

A második versenynap a nőknek pénteken, a férfiaknak szombaton lesz. A versenyek 17 órakor úszással kezdődnek, majd 19 órakor a vívás második felével, az úgynevezett bónuszvívással folytatódnak, eztán jön a hagyományos a lovaglás és végül kombinált szám – futás közben lövészet.

Ennél a bónuszvívásnál azonban álljunk meg egy pillanatra, mert ez valami merőben új. Itt a rangsorolóval ellentétben csak egy pást lesz, azon rendezik meg a szintén egy tusig tartó asszókat. A bónuszvívást az utolsó helyen záró kezdi az utolsó előttivel, a győztes egyetlen bónuszpontot kap és továbbjut, azaz a következő asszót is ő vívja a rangsorban következővel, azaz 34.-kel, és így tovább, amíg nyer. Ha kikap, ellenfele folytatja a rangsorban lefelé következővel. Mindezt azért találták ki, mert állítólag a régi módi túl hosszú és túl követhetetlen volt a nézőknek, így viszont állítólag látványos, bár megjegyezzük értelmetlennek tűnik, mert sok pontot nem lehet vele szerezni.

Ma már úszásban is 250 a kiinduló pont és nem ezer. A 2:30 perces időeredmény ér ennyit, minden további plusz, mínusz 0.33 másodpercért büntető vagy jutalompont jár.
A lovaglópályán 12 akadályt kell átugrani, itt a hibátlan pályáért 300 pont jár, ebből vonnak le pontokat időtúllépésért és az akadályok leveréséért.

A kombinált szám előtt a két vívás, az úszás és a lovaglás után kapott összpontok alapján alakul ki a sorrend. Az élén álló versenyző indul elsőként, és annyi másodperc előnye lesz a többiekhez képest, ahány ponttal többet szerzett a korábbi számokban. A táv 3200 méter, ez alatt négyszer kell a lőállásba menni. A versenyzők London óta lézerpisztollyal lőnek, a biatlonhoz hasonlóan öt célpontot kell eltalálni, korlátlan számú lövést lehet leadni. Ha 50 másodperc alatt sem sikerül mind az ötöt eltalálni, lehet tovább futni.

A célba érkezés sorrendje maga az öttusaverseny végeredménye.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik