Olimpia 2016 - Friss hírek

Orbán Viktor szerint Budapest a megfelelő város a 2024-es olimpiához

A kormányfő a riói játékokon, az államalapítás alkalmából a Magyar Házban rendezett ünnepségen beszélt erről.  Az eseményen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is.

Orbán Viktor előbb arról beszélt, hogy itt Rio de Janeiróban, egy talpalatnyi Magyarországon ünnepelheti majd Szent István ünnepét. Pont abban a városban, ahol az olimpiai mozgalom is lefektette új irányvonalát.

MTI
Thomas Bach, a NOB elnöke egy olimpiai fálklyát ajándékoz Orbán Viktornak az államalapítás alkalmából rendezett ünnepségen Fotó: MTI

A miniszterelnök angolul tartott beszédében kifejtette,

Budapest azért a megfelelő város, mert az olimpiai rendezéssel járó fejlesztések – mint például az új utak, vasútvonalak, vagy zöld területek, kulturális és sportlétesítmények építése – által igazi XXI. századi körülmények fogadnák a szurkolókat.

Mint azt elmondta, két zónában 27 versenyhelyszín várná a szurkolókat, amelyek a belvárostól maximum hat kilométerre helyezkednek el. Hangsúlyozta, a magyar lakosság kilencven százalékának nagyjából 90 perc alatt elérhető lesz minden versenyhelyszín. A tervek szerint az egész főváros egy nagy olimpia parkként funkcionálna, ezáltal pedig az egész olimpia egy hatalmas sportfesztivál lenne.

Orbán Viktor a megfelelő koncepcióról szólva elmondta, a budapesti rendezés az ötkarikás mozgalomnak is egy új alapot adna, hiszen ez lehetne az első igazi közép-európai olimpia, ráadásul, ha egy közepes méretű város közepes költségvetéssel rendezhetne, akkor a hasonló méretű városok is reménykedhetnének a jövőben.

MTI
Thomas Bach gratulál Gyurta Dánielnek Fotó: MTI

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kiemelte: Magyarország ugyan népességét tekintve kicsi, de a sportban, illetve annak menedzselésében óriás. A NOB első embere külön gratulált Gyurta Dánielnek, akit beválasztottak a szervezet sportoló bizottságába. Hangsúlyozta, az is a magyar sport erejét és népszerűségét mutatja, hogy a Londonban 200 méter mellen olimpiai bajnok úszóra közel tízszer annyian szavaztak (1469), mint ahány magyar sportoló (160) részt vesz a játékokon.

Thomas Bach az ünnepségen – melyen számos NOB-tag is részt vett – gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához, s hozzátette, a magyarok megértették, hogy miről is szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program.

Orbán Viktor pénteki programja keretében  a riói Olympic Aquatics Centre-ben megtekintette a Magyarország-Oroszország női vízilabda bronzmérkőzést is.

MUSZ.hu
Forrás: MUSZ.hu

A látogatás alkalmat adott arra, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének és Fürjes Balázsnak, a Budapest 2024 olimpiai pályázati bizottság elnökének társaságában szót váltson Julio C. Maglione FINA-elnökkel, Paolo Barelli FINA-főtitkárral és Cornel Marculescu FINA-általános igazgatóval a 2017. évi budapesti FINA világbajnokság előkészületeiről, valamint az olimpiai pályázatról.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik