Olimpia 2016 - Friss hírek

Vége: utolsó riói versenyzőnk, Parti András a 24. helyen zárt

Negyvenkilenc versenyző indult a hegyikerékpárosok versenyében, 32 ország képviseletében. A mezőnyben harmadik olimpiáján ott volt Parti András is.

Hat kört kellett megtenniük a több mint 4 kilométeres pályán a versenyzőknek. Az első kör után a cseh Jaroslav Kulhavy állt az élen, azonos idővel a francia Victor Koretzky, a svájci Nino Schurter, a finn Shlomi Haimy, és a spanyol Carlos Coloma Nicolas társaságában. Parti András a 28. helyen haladt, a legnagyobb ugrást a start után a szlovák Peter Sagan követte el, egyébként ő nagy Tour de France-menő (sorozatban 5-ször nyerte meg a Tour pontversenyét) – 7 kilométernél amúgy kereket cserélt.

A svájci Shurter aztán az élre állt, az olasz Luca Braidot jött fel rá, miközben a finn Haimy nagyot esett vissza. Parti másfél körnél a 22. helyen haladt. A 2. kör végén vezetett a svájci, a spanyol Coloma Nicolasszal párban, Parti két helyett visszacsúszva a 24. helyen kerékpározott.

A cseh Kulhavy állt az élre két és fél körnél, de az élboly állandósulni látszott. Örömteli volt, hogy Parti feljött a 21. helyre, és maga mögött tartotta Peter Sagant.

A 3. kör után Kulhavy-Schurter-Coloma Nicolas volt a sorrend, Partit megelőzte Sagan, a 21-22. helyen haladtak.A francia Maxime Marotte tudott még az élmenőkkel haladni egyébiránt.

A negyedik kör végén maradt a cseh vezetés, Parti András visszaesett, a 33. helyen haladt, egy boly elmehetett mellette.

Két körrel a vége előtt Kulhavy és Schurter félperces előnyre tett szert, várható volt tehát, hogy kettejük között dől el az aranyérem sorsa. Aztán a svájci nem sokkal később “robbantott”, megszökött a cseh elől, 10-12 másodperc volt az előnye. Parti András a 28. helyen kezdhette az utolsó kört.

A hatodik körben már kifejezetten nagy volt az ötszörös világbajnok svájci előnye, nem volt kérdés, hogy övé lesz az olimpiai bajnoki cím. Így is lett.

A második helyre a cseh Kulhavy, a harmadikra a spanyol Coloma Nicolas ért be.

Parti András a 24. helyen zárta harmadik olimpiáját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik