Olimpia 2016 - Friss hírek

Rio 2016: nem csak az olimpiák, a világbajnokságok terén is rajta vagyunk a lejtőn

A Magyar Edzők Társasága egy statisztikai tanulmányban tette közzé figyelmeztetését: szép, szép a riói 8-3-4, de nem árt az érmek mögé nézni.

Athénban 39, Pekingben 35, Londonban 37 ponttal a kajak-kenu vitte a prímet, volt a legeredményesebb olimpiai sportágunk, de most Rio után változott a helyzet.

A kajak-kenusok összességében nem szerepeltek most sem rosszul,. de a férfi kajak és a kenu szakág gyengébb szereplése miatt az eddigi egészen egyenletes, kiszámítható teljesítményük kicsit esett és “csak” 27 olimpiai pontot szereztek.

Ezzel lehetőséget adtak az úszásnak arra, hogy átvegye tőlük a vezető sportág szerepét, amiben persze Hosszú Katinkának hatalmas szerepe volt.

Olimpiai sportágaink eredményessége Rióban:

Arany Ezüst Bronz 4. hely 5.hely 6.hely pontok
Úszás 3 2 2 1 1 43
Kajak-kenu 3 2 27
Vívás 2 1 1 23
Atlétika 1 4
Vízilabda 1 1 5
Birkózás 2 4
Cselgáncs 1 2
Sportlövészet 1 2
összesen 110

Örömteli, hogy a vívás az athéni remeklés – 28 pont, majd az azt követő negatív tendencia – Peking 14, London 7 pont – után újra felszálló ágba került és 23 olimpiai pontjával a harmadik legeredményesebb sportágunk lett.

A magyar olimpiai csapat 2000 óta tartó teljesítményét vizsgálva figyelmeztető jel az a negatív tendencia, ami az alábbi, a Magyar Edzők Társasága tett közzé. Medvegy Iván, a MOB korábbi szakmai főmunkatársa által készített statisztikai kimutatásokból tökéletesen látszik, nem minden rózsaszín, olimpiák és világbajnokságok terén is rajta vagyunk a lejtőn.

Magyar Edzők Társasága
Forrás: Magyar Edzők Társasága

Ha a számok, a statisztikák szerelmesei rákattintottak az ajánlott linkre, akkor további érdekességként többek közt azt látják, hogy a riói olimpián részt vett 154 sportoló alig egyharmada, 52 fő végzett pontszerző helyen (ebből 26 fő a két vízilabda csapat) és érmet a résztvevők létszámának egytizede, azaz 15 versenyző szerzett.

A grafikonon kristálytisztán látszó lejtő okairól korábbi, az olimpia eredményességét elemző írásunkban már megpróbáltunk választ keresni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik