Olimpia 2016 - Friss hírek

Eldőlt, mintegy 270 orosz sportoló ott lehet Rióban

Az utolsó indulási engedélyek kiosztása után eldőlt, hogy mintegy 270 orosz sportoló vehet részt a pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián.

A nyitóünnepség előtt egy nappal hét sportágban – ökölvívásban, cselgáncsban, sportlövészetben, teniszben, kézilabdában és röplabdában – összesen csaknem 80 versenyző kapott zöld utat a NOB különbizottságától. Az orosz olimpiai bizottságot vezető Alekszandr Zsukov számításai szerint így 270-re nőtt a riói indulók száma.

A NOB-grémium az előzőleg a vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) által kizárt Vlagyimir Morozovnak és Nyikita Lobincevnek is megadta az engedélyt.

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban július 24-én úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Később bejelentették, hogy a legvégső szót az érintettek olimpiai indulásáról a NOB háromfős bizottsága mondta ki. A grémiumot a sportolói bizottság előző vezetője, a német Claudia Bokel, valamint az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotta.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik