Olimpia 2016 - Friss hírek

Olimpia 2016: Brazília képtelen tudomást venni a terrorizmusról

Az elmúlt hetekben 12 embert vettek őrizetbe Brazíliában, akik állítólag merényletre készültek a riói olimpia idején. A helyiek pedig konkrétan kiröhögték őket.

Istenem, még a terroristák is lusták Brazíliában!

– nevetett az egyik Twitter-felhasználó, miután kiderült, hogy a feltételezett dzsihadisták sosem találkoztak egymással, csak a WhatsAppon keresztül kommunikáltak.

Mások amatőrnek nevezték őket. A gyanúsítottak ugyanis online vettek részt az Iszlám Állam beavató ceremóniáján, és szintén az interneten próbáltak AK-47-es fegyvereket vásárolni Paraguayból.

A brazilok könnyed reakciója a potenciális vérengzésre abszolút nem meglepő.

Dél-Amerika legnagyobb országának nincs tapasztalata az Európát és az Egyesült Államokat veszélyeztető terrorban. Az Osama bin Laden-maszkot viselő karneválozók bombarobbantással hencegnek Rióban, és mi sem bizonyítja jobban, hogy a pacifista országban ismeretlen fogalom az iszlamista terrorizmus.

Az emberek többsége úgy véli, az ország nem komoly, ez esetben a terroristák sem veszik komolyan. A helyiek pedig azért nem törődnek a terrorizmussal, mert minden nap szembenéznek vele.

Csak Rio államban naponta 13 embert gyilkolnak meg átlagosan, bűncselekményekkel vannak tele az újságok. Múlt hét csütörtökön egy idős nő quaddal hajtott át egy csecsemőn, egy tinédzser szex közben verte agyon barátját, egy 15 éves srác különös kegyetlenséggel elbánt egy fiatal gyerekkel, majd a csatornába dobta, egy tűzoltó agyonlőtt egy tanárt az osztályteremben és így tovább.

Ilyen egy átlagos nap Brazíliában.

A brazil reptereken gyakran hallani vérfagyasztó sikolyokat, de ezek általában a terminálokon játszó gyerekek hangjai. És szintén gyakran látni magányosan álló csomagokat is, melyek tulajdonosai épp kávéjukat fogyasztják az egyik vendéglátóhelyen. De senki nem esik pánikba.

EPA / Dean Lewins
EPA / Dean Lewins

A hatóságok is nyugodtnak tűnnek

Jose Mariano Beltrame, Rio de Janeiro állam biztonsági ügyekben illetékes tisztségviselője a napokban sajtótájékoztatón arról beszélt, bár aggódnak, Brazília az alacsony fenyegetettségű országok közé tartozik.

És valóban. Brazília a Globális Terrorizmus Indexen a 74. helyen áll. Csak összehasonlításként, a legveszélyeztetettebb ország Irak, Franciaország a 36., Magyarország pedig a 98.

Alexandre de Moraes igazságügyi miniszter egyenesen úgy fogalmazott, egy terrortámadás esélye az olimpián közelít a nullához – írja a CNN.

Egy hónappal ezelőtt hajtottak végre először terrorellenes gyakorlati műveleteket az új törvények bevezetése óta. Csakhogy ezzel saját magukat nevettetik ki a hatóságok, ugyanis Brazíliában bárki bérelhet 3000 reálért (átszámítva körülbelül 250 ezer forintért) fegyvert. Legális. A kormány sokak szerint a gyakorlatokkal csak üzent a médián keresztül a világnak: komolyan veszik a terrorfenyegetettséget.

Múlt héten “Ha látsz valamit, mondj valamit” jelszóval indítottak kampányt Brazíliában. A plakátokon egy nő látszik, amint egy rendőr ujját fogja, másik kezével pedig rámutat egy szabadon hagyott táskára. De szakértők szerint túl későn jönnek az intézkedések.

Patrick Skinnerm, a CIA korábbi tisztviselője szerint a biztonsági alapot nem lehet egyről a kettőre megerősíteni.

Fokozatosan kell előre lépni, mert még a legnagyobb bürokráciában is rengeteg a hiba. Két héttel az olimpia kezdete előtt megoldást keresni a problémákra recept a katasztrófához

– olvasható a szakember nyilatkozata a Washington Poston.

Terror az olimpiákon

Korábban több olimpiai házigazdának is meggyűlt a baja a terrorizmussal. Az 1972-es müncheni játékokon palesztinok raboltak el izraelieket és 11 embert megöltek. 2004-ben Athénban néhány hónappal a rajt előtt szélsőbaloldali terroristák helyeztek el bombákat a városban, a 2014-es szocsi téli olimpián pedig szintén bombariadó okozott pánikot Oroszországban.

Földrajzi helyzete miatt mégis kiemelkedő lehet az Iszlám Állam számára Rio, mert nincs hiány kedvelt célpontjainkból, mint a tömegek, a zsúfolt bárok és tengerpartok.

Mark Deane, az ETS-Global Risk Management védelmi cég vezérigazgatója a The News&Observernek adott interjújában úgy fogalmazott, mióta világ a világ, az olimpiák veszélyben voltak.

Hogy most nőtt-e a kockázat? Nem feltétlen. A problémát inkább a terrorelhárításban való tapasztalat hiánya jelentheti.

Brazíliának volt ideje felkészülni, kérdés, mennyire sikerült. Néhány kórházat elkülönítettek az olimpiai látogatók számára, csakhogy az intézmények közül sok kiesik a központból.

Például ha valaki súlyos sérüléseket szenved a Copacabanán, akkor a félórás autóútra lévő gaveai kórházba szállítják őt.

Fenyegetés

Az Iszlám Állam bő másfél hónapban elkezdett Brazília hivatalos nyelvén, portugálul is publikálni propagandalapjaiban, ami már fenyegetésnek minősül.

Mint emlékezhetünk, a nizzai kamionos merénylő néhány hét alatt radikalizálódott, pedig sosem járt Szíriában vagy Irakban, és nem vett részt kiképzésen. Csupán olvasta az ISIS iránymutatásait, és megtetszett neki az ideológia, amit követett is.

A brazil rendőrség és titkosszolgálat épp ezért fél a rejtőzködő, magányos farkasoktól. Olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban, pedig innentől szinte mindenki veszélyesnek számít.

Nem csak az Iszlám Államról van szó

Az egyik letartóztatott dzsihadista férfi a dél-brazíliai Foz de Iguazu városához köthető. A többségében libanoni menekültek lakta településen rengeteg a cigaretta- és fegyvercsempész, a bűnözők közül pedig sokan a Hamász vagy a Hezbollah tagjai. Szakértők szerint utóbbitól legalább annyira kell tartani, mint az ISIS-től, a térségben ugyanis jelentős a szervezet jelenléte.

És a helyi maffiáról sem szabad megfeledkezni.

Szakértői vélemények szerint a legnagyobb kockázattal az jár, ha valaki drága ruhában kilép az utcában, illetve ha iPhone-t vagy tabletet tart a kezében. Ha valaki megpróbál védekezni, durva erőszak áldozata lehet. A helyiek azt javasolják, mindenki hagyja otthon az értékeit és próbáljon úgy öltözködni, mint a brazilok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik