Olimpia 2016 - Friss hírek

Az oroszok kijárták maguknak: indulhatnak az eltiltott úszók Rióban

Furcsán érezheti magát a FINA, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetség. Ugyanis a nemzetközi Sportdöntőbíróság felülbírálta az orosz úszók riói olimpiai indulására vonatkozó döntését.

Ennek értelmében teljes létszámban indulhatnak az oroszok az úszóprogramokban – még jó, hogy ez alig egy nappal a versenyek indulása előtt kiderült…

Julija Jefimova olimpiai bronzérmesként, négyszeres világbajnokként is ott lehet, jelentették be az orosz hírügynökségek szombat délelőtt. Rajta kívül többen is azért nem kaptak engedélyt korábban a versenyzéshez, mert az elmúlt időszakban, években előfordult pozitív doppingesetük.

Mint ismert, egy nemzetközi kutatómunka eredményeként kiadott tanulmány szerint a szocsi téli olimpián államilag szervezett doppingolás folyt orosz részről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kemény következményeket említett a megdöbbentő fejlemények után, de végül a sportági szövetségekre bízta, kiknek adja meg az engedélyt a riói részvételre, kollektív büntetés nem volt.

Változóan döntöttek a sportági szövetségek, az orosz atlétákat például teljesen mértékben kizárták Rióról.

Most pár órával a megnyitó előtt a nemzetközi Sportdöntőbíróság határozott az eltiltott, de a döntésbe nem belenyugvó úszók ügyében: a szervezet szerint a FINA nem tilthatja meg a versenyzőknek az ötkarikás szereplést korábbi doppingesetek miatt. 

Jefimova a legnagyobb név azok közül, akik még “lógtak a levegőben”, korábban Nyikita Lobincev és Vlagyimir Morozov esetében döntött pozitívan a Sportdöntőbíróság.

Érdekesség, hogy Jefimovát 2013-ban valóban eltiltották 16 hónapig nem versenyezhetett.

Az orosz olimpiai küldöttség 279 fős lett így.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik