Olimpia 2016 - Friss hírek

Az amerikaiak Hosszú Katinka „agresszív” férjének adják az aranyat

Hosszú Katinka a 400 méteres vegyes úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett szombaton, ráadásul világcsúccsal nyerte meg a számot, nem is kis világrekorddal.

Egyre ellentmondásosabb vélemények jelennek meg a Katinka-Shane jelenségről, munkakapcsolatukról. A Washington Post idézi az NBC szakkommentátorát, Dan Hickset, aki szerint egyértelműen Shane Tusup a

felelős

azért, hogy szombaton két másodpercet javított a világcsúcson Hosszú, és azért is, hogy ennyire megváltozott fizikai és mindenfajta értelemben, hogy totálisan kicserélődjön. Ez az igyekezete persze eredményességgel párosult, nemcsak ebben a számban, hanem lényegében bármelyikben, ahol Katinka elindul. Az NBC szakkommentátora tehát lényegében Shane-nek adta az aranyérmet. 

A riporter megjegyzése miatt többen felháborodtak a Twitteren, szexizmussal vádolva a sajtómunkást. Mostanra több nagy angolszász híroldal is felkapta a sztorit, ami miatt Hicks magyarázkodni kényszerült.

Az AFP hírügynökségnek azt mondta: az élő közvetítéseket követően előfordul, hogy másképp fogalmazna meg egy-egy szerencsétlen kijelentést, de abban biztos, hogy Hosszú eredménye elválaszthatatlan Tusup edzői munkájától.

De milyen áron történik az előrelépés? Nagyjából ez az amerikaiak költői kérdése.

Még az olimpia előtt közvetlenül jelent meg a The New York Times nagyriportja, amelyben hosszasan elemzik a versenyző és edző-férje kapcsolatát, módszereit. Ezt a cikket idézik most is több helyütt, de sok mindent sugallnak is, és idéznek az uszoda világából ilyen-olyan véleményeket.

Jobbára Shane Tusup heves vérmérsékletét furcsállják, ami már sokakat zavar a medencék környékén.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hicks is ezt mondta: „Shane Katinkára gyakorolt hatása elképesztő… őszintén szólva egy kicsit durva is. Főleg más úszók számára, akik ezt végignézik.”

A deadspin.com oldal idéz a New York Times-os összefoglalóból Jessica Hardyt, akivel Los Angelesben edzett sokáig együtt Katinka.

Sok olyan dolgot láttam, ami egyáltalán nem helyes viselkedés Shane-től. Láttam már edzőket kivetkőzni magukból, de itt már másról van szó. Ez ijesztő.

Az edzésmódszerek tehát eredményre vezetnek, Hosszú rengeteg versenyen indul, ellentétben más élúszókkal, fizikai felkészítése is sajátos elveken alapul. Hardy jó barátságban volt Hosszúval, de elmondása szerint 2013 óta nem beszéltek, szerinte Shane „tiltotta el” tőle.

Az AP hírügynökség is Shane túlzottan határozott fellépéséről ír, mint a siker titka, de ez – ahogyan említik – az úszószövetséggel megromlott viszony egyik alapja is volt.

Az amerikai sajtó finoman, de az említett történetek mentén a fizikai és vagy verbális bántalmazás meglétét sugallják.

A cikk szerint vélhetően Hosszú Katinka sem bántalmazásként fogja fel a stílust, ugyanakkor egy kívülálló számára ez már a határok átlépését jelentheti.

Jessica Hardyt idézi a végén ellenpontként az összefoglaló: ő a New York Times-ban elmondta, igaz, hogy ijesztő a kapcsolat, de Katinka pár héttel az elkezdett közös munka után már olyan motivált volt, mint soha korábban. Ez pedig valóban Shane Tusupnak köszönhető.

A Washington Post cikke tehát gyanúsan közelített Hosszú Katinka szombati aranyérme felé – vagy csak egyszerűen savanyú a szőlő.

Többen egyébként magán a 400 vegyes döntőn és után látott Shane-en is kiakadtak: őrjöngött ugyanis a medence szélén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik