Olimpia 2016 - Friss hírek

Rio 2016: Kapás Boglárka 400 gyorson döntős

Sűrű volt az úszóprogram a mieink számára magyar idő szerint vasárnap délután. Ahogyan előző összefoglalónkban írtuk, Hosszú Katinka a 4., Kozma Dominik a 12. idővel ment tovább futamában, 100 háton és 200 gyorson.

Nagy reménységünk, a Londonban májusban négyszeres Európa-bajnok Kapás Boglárka és az úszócsapat fiatal titánja, Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszásban volt érdekelt.

Ajna még csak 14 éves, szeptemberben tölti a 15. életévét, megannyi olimpia van még benne. A négy előfutamból a másodikban indult, a futam elején folyamatosan az 5. hely környékén haladt, de a végén 4:12.40-nel a hatodik helyre ért be. Ez egyéni legjobbjától majdnem 5 másodpercre volt, ami így a 21. helyre volt elég:

Nem vagyok megelégedve az eredménnyel, viszont ebben az évben nagyon sok versenyen vettem részt és nem volt meg az az állóképesség-fejlesztés, ami kellett volna ehhez a négyszázhoz. Remélem, a kétszáz sokkal jobb lesz.

Kapás Boglárka az utolsó futamban indult, a nevezési ideje 4:03.47 volt, a futamban induló világklasszis Katie Ledecky előzetes ideje 3:58.98. Ehhez képest az amerikai 3:58.71-et repesztett, és versenyzett a világcsúccsal. Ez végül nem jött össze, de 4 másodperccel jobb az ideje, mint a második Jazz Carliné.

Kapás 4:04.11-gyel a futam harmadik helyén ért célba, s ezzel 7. idővel a döntőbe jutott.

Nem fáradtam el, elég nagy hullámokat kaptam a 4-es pályán úszó Ledeckytől, ettől függetlenül jó érzésekkel tudtam leúszni a távot. A döntőben annyit szeretnék, hogy élvezzem a versenyzést.

Később doppingellenőrzésre vitték.

A gyorsváltónk lemaradt a döntőről

A 4-szer 100-as férfi gyorsváltónk is érdekelt volt vasárnap, két futamot rendeztek ebben, egyből a döntőbe jutás volt tehát a tét a legjobb nyolc váltó került oda. Kozma Dominik volt az első úszó, remekül rajtolt, aztán kicsit visszaesett, a brazilok, az ausztrálok és az amerikaiak is nagyon mentek, végül negyedik helyen váltottunk.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bohus Richárd tartotta a magyar váltót, az ausztrálok vezettek, mi az 5. helyen fordultunk, Takács Krisztián volt a harmadik ember. Hatodikként adta át a hajrát Holoda Péternek, végül  3:15.21-es idővel zártunk, ez nem volt elég a döntőre. Ennek ellenére országos csúcsnak számít az idő, egyébként a 12. helyre volt elég.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik