Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú Katinkát az NDK-s doppingkirálynőhöz hasonlítják

Meglehetősen bizarr cikket jelentetett meg a swimvortex.com olimpiai bajnoknőnkkel kapcsolatban. Nem állítanak benne semmit, de csúnyán érzékeltetnek.

Ki ne emlékezne Egerszegi Krisztina első olimpiai érme, a szöuli 100 méteres hátúszásban szerzett ezüstjének díjátadása után készült fotókra, ahol Kristen Otto (képen balra), és Cornelia Sirch (képen jobbra) valóságos “kétajtós szekrényként” feszített a kis törékeny “Egérke” oldalán. Mindketten simán elmehettek volna másodállásban kidobóembernek…

mob.hu/MTI
mob.hu/MTI

Nos, Craig Lord, a swimvortex.com szerkesztője és egyben a cikk szerzője Hosszú Katinkát, a 4:26.39-es világcsúcsát, a nyolcvanas évekhez, az NDK-s úszókhoz, egészen pontosan Petra Schneiderhez hasonlítja.

Megjegyezzük, míg Schneider és a többi keletnémet úszónő akkoriban valóban úgy nézett ki, mint egy kétajtós szekrény, addig hozzájuk képest, ha nem is annyira, mint Egérke, de Hosszú is elég vékonyka teremtés.

Ettől függetlenül a szerző azt írja, a moszkvai olimpián a 400 vegyest 4:46.53-al nyerő keletnémet úszó óta nem látott olyan dominanciát és hihetetlen időt, mint most Hosszúét.

A szerző nemes egyszerűséggel elfelejti azt, hogy Hosszú pont egy amerikai edző, Dave Salo irányításával 2009-ben, 20 évesen, Rómában már világbajnok volt 400 vegyesen és már akkor 4:30.31-et tudott.

Craig megjegyzi azt is, az úszó olimpiai bajnokok átlagos életkoránál hat évvel idősebb magyar versenyző 24 és 27 éves kora között ment át ezen a hihetetlen fejlődésen, ami példátlan a sportág történetében és szerinte emiatt a “szkepticizmus szinte tapintható a levegőben”.

Olimpiai bajnoknőnket futólag összeveti a londoni olimpia győztessel, a kínai Ye Shiwennel is, aki emlékezetes módon úgy nyerte meg a 400 vegyest, hogy az utolsó 100 gyorson jobb időt úszott, mint ugyanezen a számon a férfi győztes Ryan Lochte.

A cikk szerzője az ilyen sokat sejtető összehasonlításoknál is tovább megy. Emlékeztet, Schneidert sem érték soha doppingoláson, de később bevallotta, hogy tiltott szereket használt. A nemzetközi díjait mégis megtarthatta, csak a német címeit törölték. Állítja:

Az, hogy valaki soha nem produkált pozitív mintát, semmit sem jelent. Ezt bizonyítják az utóbbi idők doppingügyei. Hosszú is azoknak a kezében van, akik a jövőben eldöntik, hogyan küzdjenek a doppingolás ellen a tiszta sportolók védelmében.

A cikk szerzője ezzel egyértelműen azt sugallja, hogy Katinkának is van félnivalója, mert mint Peking óta minden olimpián úgy Rióban is, a levett leleteket tíz évig fagyasztják és a dopping ellenőrzési technológia fejlődésével időről, időre újra előveszik.

Ha az új eljárásokkal bebizonyosodik, hogy az illető doppingolt, utólag minden eredményétől megfosztják. Utólag is.

A szerző megemlíti azt is, Katinka jelenleg is perli Casey Barrettet, aki korábban a világ vezető úszószaklapjában, lényegét tekintve doppingolással vádolta Hosszú Katinkát.

Mi meg javasoljuk azt Craig Lordnak, hogy inkább Michael Phelpsről, vagy Kate Ledecky eredményeit méltassa a jövőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!