Olimpia 2016 - Friss hírek

Kapás Boglárkát kétszer is elvitték a doppingellenőrök

Kapás Bogi parádés országos csúccsal (4:02.37) lett negyedik magyar idő szerint kedd hajnalban 400 gyorson. Ugyan az elképesztő világcsúcsot (3:56.46) repesztő Kate Ledeckynél majdnem hat másodperccel gyengébb időt úszott, de a harmadik  Leah Smithtől (Egyesült Államok – 4:01.92) mindössze 45 századdal maradt el a bronztól.

Kapásnak nem sok ideje maradt a vegyes zónában a magyar újságírókra, mert érdekes módon annak ellenére, hogy nem lett érmes – a dobogósoknak kötelező -, mégis mintavételre vitték a doppingellenőrök. Egy nap alatt másodjára. már a délutáni előfutamok után is elvitték Kapást egyszer.

Megjegyzendő, egy amerikai úszó szaklap szerkesztője épp hétfő hajnalban vádolta meg újra Hosszú Katinkát doppingolással. Egyenesen a ’70-es, ’80-as évekhez, a kelet-németekhez hasonlította őt és a fantasztikus világcsúcsát.

A doppingvizsgálat alapvetően minden versenyző életében rutineljárás, nem okoz normál esetben gondot. De, ha minden simán megy, az ember tud azonnal pisilni, az adminisztrációval együtt akkor is elmegy vagy 30-40 perc.

Hátha még nem megy elsőre. Merthogy általában a sportolók a verseny előtt megpróbálnak minden “feleslegtől” megszabadulni, izzadnak is – igen, még a vízben is izzad az ember -, így nem ritka, hogy 2-3 órát is elszöszmötöl az ember, amíg képes mintát adni.

Arról nem érkezett híradás, hogy Kapás mennyi időt töltött az ellenőrökkel, de az biztos, a tervezettnél kevesebbet pihenhetett, óhatatlanul is picit kizökkent a ritmusból a döntő előtt. Azt, hogy 45 századdal lemaradt az áhított éremről mégsem erre fogja.

Nem, nem a szokatlan délutáni vizsgálaton múlt, arra semmiképp sem fognám. Elégedett vagyok, életem legjobbját úsztam, persze, amikor beértem, és láttam, hogy nem világít a rajtkövön a kis izzó, már tudtam, nem vagyok érmes, és azért éreztem némi csalódottságot… Ám ez csak a pillanatnak szólt, szerintem a 800 előtt ez kifejezetten jó előjel, ebben a számban elsősorban az erő dominál, ott az állóképesség, én pedig utóbbiban vagyok igazán jó. Arra nem számítottam, hogy Jazz (Carlin, az ezüstérmes brit, akit Bogi legyőzött a londoni Eb-n) ennyit tud javulni, úgy számoltam, hogy a két amerikai simán elmegy, én pedig becsusszanhatok esetleg harmadiknak – nos, nem sok hiányzott hozzá, de végül nem jött össze. Ettől függetlenül magabiztosan megyek neki a nyolcszáznak, és remélem, ott a legvégén látom, amint a rajtkövemen kigyullad a kicsi égő…

– értékelte úszását Kapás a szövetség facebook oldalán. Ezek után izgalommal várjuk azt a 800 gyorsot!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik