Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 háton is!

Az Iron Lady a 400 méteres vegyes úszásban megszerzett olimpiai bajnoki címe után nem lassít. A 100 méteres hátúszás döntőjébe második helyen jutott be (először pályafutása során), de ezzel együtt lesz még jelenése magyar idő szerint kedden hajnalban, ugyanis a 200 méteres vegyes úszásban is középdöntőbe jutott (Jakabos Zsuzsannával együtt).

Egy döntő és egy középdöntő várt tehát rá, előbbivel nyitott, ez talán kedvezőbb volt számára. Kathleen Baker egy tizeddel jobb idővel került a döntőbe, így az 5-ös pályán úszhatott Hosszú, rajtuk kívül még a kínai Fu Yuanhui csúszott be 59 másodperc alá.

Jól kapta el a rajtot Katinka, de teljesen együtt haladt a mezőny az első 50 méteren. A falhoz az ausztrál Emily Seebohm fordult elsőnek, Hosszú hatodik volt, de aztán egészen elképesztő hajrát indított, és az utolsó két méteren megelőzte a második amerikai Bakert és a harmadik helyen holtversenyben befutó kanadai Massét és a kínai Fut.

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Hosszú Katinka második olimpiai aranyérmét nyerte Rióban. Új országos csúccsal mellesleg. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon úszta meg.

A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa gyorsabb, azt még cáparuhában érte el.

Egerszegi Krisztina után Hosszú Katinka az első magyar úszónő, aki hátúszásban ért a csúcsra ötkarikás játékokon.

A győztes nyilatkozat az M4 Sportnak:

Tegnap azt mondtam, hogy ez a 100 hát olyan, hogy az elsőtől a nyolcadik helyig, bármi lehet. Ma délután kijött az, hogy hányszor versenyeztem az elmúlt években. Magabiztosan álltam ki, úgy, hogy ha kell, kihozom a maximumot magamból. Nem aggódtam azon, hogy mi lesz, hanem a kivitelezésre koncentráltam. Nem olyan egyszerű egy olimpiai döntőben felállni a kőre, és leúszni úgy, ahogy kell. Még nem fogtam fel, hogy 100 háton aranyérmes vagyok, igazából a beérkezés után már a 200 vegyesre koncentráltam. Beszéltünk róla, milyen lenne nyerni 100 háton, álmodtam róla, egyelőre nehéz felfogni.

A magyar klasszis alig egy órával a döntőt követően a 200 méteres vegyes úszás középdöntőjében indult, ott a második legjobb idővel jutott a döntőbe, futamát megnyerte.

Eredmény – 100 méteres női hátúszás

1. Hosszú Katinka (magyar) 58.45
2. Kathleen Baker (amerikai) 58.75
3. Kylie Masse (kanadai) 58.76
3. Fu Yuanhui (kínai) 58.76
5. Mie Nielsen (dán) 58.80
6. Olivia Smoliga (amerikai) 58.95
7. Emily Seebohm (ausztrál) 59.19
8. Madison Wilson (ausztrál) 59.23

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik