Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú Katinkát egy év alatt 39 alkalommal tesztelték a doppingellenőrök

Hosszú Katinkát több doppingvád is érte, miután bődületes világcsúccsal olimpia bajnok lett. Volt, aki Petra Schneiderhez, korábbi NDK-s úszónőhöz hasonlította őt.

Dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója szerint, enyhén szólva is elképesztő és elszomorító az a tendencia, amely a világ sportját mostanában áthatja, egyrészt a sokasodó doppingesetekkel, a kizárásokkal és a felfüggesztésekkel, másrészt pedig a megalapozatlan vádaskodásokkal.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője a BP2017 Médiacsapat munkatársának nyilatkozva nem bonyolódott elemzésbe, ehelyett elmondta,

Hosszú Katinkát egy év alatt 39 alkalommal tesztelték a doppingellenőrök:

  1. Hosszú Katinkát 2015. július 1-e és 2016. július 30-a között, azaz 13 hónap leforgása alatt 39 alkalommal ellenőrizték
  2. Ezek közül 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó (növekedési hormon és úgynevezett biológiai útlevél) tesztelés
  3. Egy helyszíni kábítószer ellenőrzésnek is alávetették
  4. A felsorolt mintavételeken kívül a FINA többször is ellenőriztette, és nem sokkal az olimpia kezdete előtt ugyanezt tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Ezeknek az ellenőrzéseknek csak a tényét ismeri a MACS vezetője, a jellegét viszont nem, tekintettel arra, hogy ezeket a FINA, illetve a NOB kezdeményezte.

Hosszú Katinka NŐ

Klink Zoltán erőnléti edző, aki 2010-től 2012-ig Erdei Zsoltot is segített a felkészülésben és a Magyar Női Vízilabda Válogatott erőnléti edzője is volt, védelmébe vette az Iron Ladyt. Klink szerint

nem kellene vádaskodni az ellen, akit az év bármelyik napján ellenőrizhetnek (és meg is teszik) és aki ellen csak az eredményei miatt lángol fel az ellenszenv. Más álmodozik róla, Ők megélik ezt nap mint nap.

Klink úgy folytatja, a legfontosabb, Hosszú Katinka NŐ!! Szerinte ez az egyik legfontosabb dolog vele kapcsolatban, mert a nők fejlesztési potenciálja többszöröse a férfi sportolókénál.

A másik lényeges dolog szerinte,

hogy minél kidolgozottabb és zsírmentesebb egy test,annál több oxigén jut a célzott izomzatba. Katinka feláldozta nőiességét ezen az oltáron és testzsírszázalékát a lehető legminimálisabbra csökkentette, ezáltal a fajlagos állóképessége ugrásszerűen megnőtt. Véleményem szerint , most az olimpián kb. 6-8%-os testzsírral úszik, míg ellenfelei 15-19%-os vagy annál is többel. Ez óriási előny számára.

Az edzés tekintetében is a világ előtt jár Katinka, mivel másokkal ellentétben a konditermi edzései dominánsak, erő-állóképességi munkát végeznek progresszív terheléssel. A megtervezett étrend és kiegészítők használata is fontos elem, ami megemeli a test természetes tesztoszteron és növekedési hormon szintjét, ezt Shane és Katinka 100%-ig kihasználja.

Szerinte tévúton járnak azok, akik azt hiszik, hogy azért versenyez, hogy folyamatosan terhelve legyen. Pont fordítva, írja Klink. A progresszív határterhelés az edzéseken megengedi nekik, hogy folyamatosan versenyezzenek, hiszen bármilyen hihetetlen, Katinka ott piheni ki Shane edzéseit.

El kell fogadni, hogy nincs még egy ilyen úszó a világon

Az Index összeszedte, hogy az állóképességet igénylő számoknál milyen rekordok vannak a férfiaknál és a nőknél, és mekkora a különbség, értelemszerűen a férfiak javára.

200 pillangón van a legkisebb különbség a férfi és a női rekord között, a többi távon viszont már 11-12 másodperc a differencia. Azt írják, 200 vegyesen tavaly óta Hosszú tartja a világcsúcsot, és cseppet sem lóg ki a többi időtől az övé.

Egyszerűen el kell fogadni azt, hogy az egész világon nincs más olyan úszó, aki három számban is képes 200-on döntőbe kerülni, és azt, hogy Katinkáék egyszerűen jól taktikáztak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik