Olimpia 2016 - Friss hírek

Szun Jang lehet az olimpia egyik leggyűlöltebb figurája

Korábban a témában:

Nagyon úgy néz ki, hogy egy kínai úszó, Szun Jang pályázik a legnagyobb eséllyel az olimpia legellenszenvesebb embere címére. A világbajnok úszó nemcsak sportteljesítményeivel kerül be rendszeresen a hírekbe, de az olimpiai játékokhoz méltatlan beszólásaival, és a hüvelykujján nagyon hosszúra növesztett körmével is. Pedig a vele kapcsolatos sztorikban általában nem (csak) ő a bunkó.

Jang körménél (amihez még visszatérünk) sokkal zavaróbb lehet a magatartása. Kína egyik legsikeresebb úszójának már sok van a rovásán, évek óta bizonyítja, hogy nem egy könnyű ember. Az Australian arról ír, hogy Jang 2013-ban nagyon összeveszett az edzőjével, Zhu Zhigennel, aki azzal vádolta a sportolót, hogy túl sok időt tölt reklámok forgatásával és a barátnőjével, ahelyett, hogy edzene. Jang viszont azzal vágott vissza, hogy rosszak az edző módszerei. A vége az lett, hogy Zhigennek vérnyomás- és pajzsmirigyproblémái lettek.

2014-ben jogosítvány nélkül hajtott bele egy buszba, amit így próbált kimagyarázni:

Annyira az edzésre és a versenyzésre koncentráltam, hogy nagyon keveset tudtam a törvényekről.

A kocsi egyébként egy Porsche volt. Még ebben az évben pozitív lett a drogtesztje, szervezetében entrimetazidin nyomait találták, három hónapra el is tiltották a versenyzéstől, de ezt csak büntetése letöltése után hozták nyilvánosságra.

Ekkor azt hozta fel mentségül, hogy a mellkasi fájdalmaira szedett gyógyszer tartalmazta az azóta már nem doppingszernek minősülő anyagot.

2015-ben, a világbajnokságon ugyancsak mellkasi fájdalmaira hivatkozott, amikor visszalépett 1500 méter gyors versenyszámban. Érdekes módon ez pont pár órával azután történt, hogy edzés közben állítólag megpróbált belerúgni és belekönyökölni egy brazil úszónőbe, csak mert “idegesítette”. A pletykák szerint ugyanitt összeveszett még számtalan úszóval, akibe csak lehetett, belekötött.

Fotó: Jorge Arciga Avila / Getty Images
Fotó: Jorge Arciga Avila / Getty Images

Rióban sem a legkedvesebb oldalát mutatja: már a legelején azzal idegesítette fel sporttársait, hogy edzés közben lefröcskölte az ausztrál Mack Hortont, amit az úszó  nem fogadott túl jól, és későbbi nyilatkozatával ott rúgott Jangba, ahol a legjobban fáj:

 Úgy üdvözölt, hogy lefröcskölt, de én nem törődtem vele, ugyanis nincs időm doppingolókra.

Aztán az ausztrál le is győzte 400 gyorson, legközelebb szombaton versenyeznek egymással. Az ausztrál csapat és Jang nyilatkozatháborúja azóta is zajlik.

Az, hogy versenyzőtársai nem igazán kedvelik, kiderül abból is, hogy a francia úszó, Camille Lacourt így nyilatkozott róla: „Szun Jang, ő lilát pisil”. Nyilván arra utalt, hogy a kínai olimpikon doppingol, később hosszasan kesergett is azon, hogy milyen fájdalmas, hogy senki nem tesz semmit ez ellen. Holott valójában egyetlenegyszer, a fent már említett esetben derült csak ki egyértelműen Jangról, hogy tiltott szert találtak a szervezetében, ami ráadásul nagyon rövid ideje szerepelt a listán, és gyorsan le is került onnan.

A nézők nem túl nagyvonalúan szintén támadják Jangot. Először abba kötöttek bele, hogy az úszó hüvelykujján nagyon hosszú a köröm, aztán meg abba, hogy rosszak a fogai. Előbbire egyszerű a magyarázat, Ázsia számos részén ez jelképezi a gazdagságot, utóbbi esetben pedig arról van szó, hogy nincs olyan tökéletes fogsora, mint az amerikaiaknak. Ezek után nem meglepő, hogy azon is kiválóan szórakoztak, amikor a kínai olimpikon kicsit elrontotta az ünneplést, és nem sikerült eldobnia az úszósapkáját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!