Olimpia 2016 - Friss hírek

Csodát tehet az átlagemberrel a Phelps-féle köpölyözés

Az elmúlt napokban a Michael Phelps hátán és vállán lévő vörös foltoktól volt hangos a nemzetközi sajtó. Az amerikai úszó kapcsán kiderült, hogy más élsportolók, többek között amerikai tornászok is használják, sőt, egyenesen istenítik a módszert. A celebekről és hollywoodi sztárokról már nem is beszélve. De mit tud a látszólag egyszerűnek (és csúnyának) tűnő kezelés?

Ijesztően vörös vagy inkább lila, szabályos, kör alakú foltok a bőrön. Nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó egyből felkapta a fejét, amikor ezeket az elváltozásokat vette észre az amerikai világklasszis úszó, Michael Phelps testén. A látottakat többen doppingolásként értékelték.

Az orosz Rosszija 24 állami televízióban például arról beszéltek, hogy az úszó vákuumos kezelésének hatása tulajdonképpen alig tér el valamiben a 2016. január elsejétől betiltott szívgyógyszertől, a meldoniumtól.

A 21-szeres olimpiai bajnok által igen kedvelt módszer azonban korántsem nevezhető doppingnak, mondják a szakemberek, nem fokozza jobban a teljesítményt a többi, regenerációra használt kezelésekhez képest.

A vákuumos eljárás – becsületes nevén köpölyözés – igen népszerű az USA-ban, más élsportolók, például a tornászok is rendszeresen alkalmazzák. Alex Naddour (25) és Chris Brooks (29) is ezzel az kezeléssel tudtak megszabadulni a profi torna okozta fizikai fájdalmaktól. Naddour és mások szerint, akik esküsznek a módszerre, a köpölyözés azért jobb, mint a masszázs, mert fellazítja a letapadt izmokat és inakat, ahelyett, hogy lenyomná őket.

A módszert egyébként hollywoodi hírességek is használják fittségük megőrzésére, többek között Jennifer Aniston.

phelps
AFP / Martin Bureau

Ronda, de hasznos?

Dr. Hegyi Gabriella, a PTE ETK Komplementer Medicína Tanszékének vezetője jól ismeri a kezelést. A képzés során a náluk tanuló gyógytornászokat, gyógymasszőröket megismertetik a módszerrel. Érdekesség, hogy ez furcsa nevű eljárás a világ különböző pontjain, egymástól függetlenül terjedt el mint ősi népi gyógymód. Többek között hazánkban is, de ugyanígy megtaláljuk az indiánoknál, az afrikai törzseknél, a koreaiaknál, oroszoknál, tibetieknél és az ausztráloknál is – magyarázza a szakember.

Az emberek valamikor a múltban rájöttek arra, hogy ha egy kerek eszköz alá, ami rászorul a bőrre, valamilyen módon meleget közvetítünk – így megszívva és egy kicsit fellazítva a bőrt -, akkor az bizonyos háti fájdalmaknál vagy akár izomhúzódásoknál, megerőltetéseknél gyógyító hatású.

A köpölyözés Kínában több ezer éve a hagyományos kínai orvoslás része, éppúgy, ahogy az akupunktúra, akupresszúra, illetve a gyógynövények használata.

Elsősorban a különböző izomfeszülések, a túlerőltetések következtében kialakult izomfájdalmak, háti csigolyák elváltozásai esetén alkalmazható kezelés – részletezi a módszer lényegét Hegyi Gabriella. Ilyenkor az izomzat görcsbe rándul, feszessé válik és fájdalmas lesz.

A megmelegített üveg, bambusz vagy műanyag csészék segítségével vákuumot létesítünk a fájdalmas, megrövidült izomcsoporton, és így csillapítjuk a fájdalmat. A vákuum szívó hatása ugyanis fokozza a vérkeringést, ami által aktiválódhat a szervezet saját belső fájdalomcsillapító rendszere. Ezzel azt érjük el, hogy az adott terület lazább lesz, nem lesz kötött, elmúlik a fájdalom és a páciens könnyebben teljesíti az úszást, vagy  éppen a napi feladatát.

A szakember szerint a módszer egyáltalán nem nevezhető doppingnak, csupán egészségjavító hatású. Épp ezért

Hegyi Gabriella a fizikai munkát végző átlagembereknek is előszeretettel javasolja kipróbálásra a kezelést. 

A magyar úszók nem használják a csészéket

Dr. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke és a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője nem tud arról, hogy a magyar úszók közül bárki alkalmazná a módszert, de abban biztos, hogy az amerikai világklasszis mögött álló profi stáb alaposan megfontolja, hogy milyen kezelést választ a regenerálódáshoz. Így szerinte nem tévedhetnek nagyot.

Az úszók körében egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy mennyire regenerálódnak gyorsan. Ebben főként azok járnak élen, mint Phelps és Hosszú Katinka, akik sok számot úsznak. A váll nagyon igénybe van véve ebben a sportágban, és hát, ha valaki már 31 éves, akkor szüksége lehet olyan kezelésekre, amikre korábban nem volt – magyarázta a 24.hu-nak az alelnök.

Sors Tamás többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó sem köpölyöztetett még soha. Ha regenerálódásról van szó, akkor a fagyszaunára, a Bemer matracra és a NormaTec eszközre esküszik.

Elmondása szerint különlegesen gyors hatása egyiknek sincs, de a sportoló érzi, hogy ezek nélkül sokkal több idő kellene ahhoz, hogy izmai kipihenjék a fáradalmakat.  Edzésből pedig – a paralimpiai felkészülés miatt – nagyon sok van egy héten, ezért mindennel meg kell probálkozni, ami egy picit is segithet – mondja Sors.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik