Olimpia 2016 - Friss hírek

Kicsoda Shane Tusup?

Korábban a témában:

Mostanra a világsajtó is felfigyelt Hosszú Katinka medenceszélen őrjöngve drukkoló vagy bosszankodó férjére és edzőjére. Korábban már született egy hosszabb anyag a 24.hu-n az amerikai szinten közepesen tehetségesnek számító úszóról, remek edzőről és üzletemberről, Shane Tusupról, aki zseniális feleségével feje tetejére állította a magyar úszósportot.

Ismételjünk ebből, hogy kirajzolódjon Shane Tusup portréja

Tusup tehetsége úszóként a középszerre volt elegendő. Amerikában mindenképp, de nincs mit ezen szégyelljen. Kaliforniában született, ott, majd New Yorkban nevelkedett, végül gimisként és egyetemistaként már Los Angelesben úszott. Amerikai módszereken nőtt fel versenyzőként, majd kezdő edzőként Dave Salo mellett és tengerentúli szemüvegén keresztül kristálytisztán látta, hogyan edzenek, viselkednek, kommunikálnak, váltják dollárkötegekre klasszisukat sportága olyan sztárjai, mint Michael Phelps vagy Ryan Lochte. Tusup nyitott szemmel járt, kitanulta a leckét.

Elhivatottságának, alázatának, az új módszerek iránti fogékonyságának és húszéves korában, a Los Angeles-i egyetemen – pszichológia mellett egészségfejlesztést és businesst tanult – megismert szerelmének, Hosszú Katinkának köszönhetően meg sem fordult a fejében, hogy az egyetem végeztével a tehetős, kaliforniai bankárcsaládja mintáját követve ő is a pénzügyi pályát válassza.

Mást gondolt ki. Feladva fényes karrierrel nem kecsegtető úszópályafutását, edzője, menedzsere, mentora lett szerelmének, ma már feleségének, és az ismeretlenbe, Magyarországra költözött. A pár döntésében két momentum komoly befolyással bírhatott. Tény, Magyarországon az állami támogatásnak köszönhetően az élsport kiváltságos helyzetet élvez, az eredményességhez szükséges feltételrendszert állami forrásból a szövetség és az egyesület biztosítja, sőt, az edzők és élversenyzők is komoly juttatásban részesülnek. Ráadásként Kiss László (akkor még) szövetségi kapitány többször is győzködte Katinkát, jöjjön haza, jobb lesz neki itthon első számú úszóként, mint Amerikában a sok olimpiai és világbajnok közül a feltörekvők egyikeként.

Forrás: Facebook

Hogy működik a profizmus az amerikai úszóknál?

A témáról könyvet lehetne írni, de leegyszerűsítve: az USA-ban az uszodai feltételrendszert, infrastruktúrát nem lehet egy lapon említeni a magyarral. De a sportág finanszírozását sem.

Amíg az ember egyetemista, addig nincs gond. Azonban az egyetemről kikerülő úszók esetében megszűnik az ösztöndíj, az automatikusan kapott ingyenes vízfelület.

Ettől kezdve a piac méri meg a versenyzőket. Akinek telik a felkészülésre, folytatja, akinek nem, maximum amatőr szinten sportol tovább.

A profiknak minden szolgáltatásért fizetni kell, ezért a sztárversenyzők saját bevételeket generálnak, szponzorok és akár úszóklubok is támogatják őket, továbbá minden fellépésért honoráriumot kérnek és kapnak, legyen az fotózás, megnyitó, sajtóbeszélgetés, stb..

A költségekhez képest elhanyagolható mértékű olimpiai bizottsági támogatáson kívül ebből finanszírozzák felkészülésüket, versenyzéseiket.

Az érvek, az ellenérvek, Hosszú Katinka kvalitása, elhivatottsága így találkozott Shane Tusup úttörő edzéselméleti és üzleti szemléletével. Mindezek egyenes következményeként 2012-ben, Hosszú relatív sikertelen londoni olimpiája (4. hely) után belevágtak valami olyanba, amilyenbe addig még senki: folyamatos versenyzés közben edzettek. Másképp: Shane új edzésmódszereivel feszegette Katinka határait, növelte a sportban elengedhetetlen tűrésküszöbét, így javította eredményességét.

Shane Tusup az első edző, aki ráébredt, az úszók pénzdíjas világkupa-sorozata, a sok utazás, a két verseny közti edzés, az így vállalt életvitel semmiben sem különbözik a teniszezőkétől, az atlétákétól. Ha ők tudnak városról városra, versenyről versenyre járni és ez alatt egyenletes formát mutatni, akkor lehetetlen, hogy egy elhivatott úszó ne legyen képes ugyanerre.

Az első évben kijárta – fontos megjegyezni, ő és nem a MÚSZ –, hogy a londoni negyedik hely ellenére világbajnokként és Európa-csúcstartóként mégis rajtkőre állhasson Hosszú a rövidpályás Világkupa-sorozaton, ahol normál esetben olimpiai érmesek kaptak csak automatikus meghívást. Ebbe viszont invesztálniuk kellett volna. Csakhogy Katinka meg a szövetségnél járta ki azt, hogy az utazásaikat finanszírozza a MÚSZ.

A terv és az edzésmódszer bevált. Katinka ma már több, mint kétmillió dollár nyereménynél tart, elmondásuk szerint az így szerzett jövedelmet Shane bankár édesapja kezeli (Sport and Style, 2013 ősz, de a 2015 végén kiadott második könyvében is megerősíti ezt).

A bevételek egy részét visszaforgatják

A sikerek és az otthonról hozott üzleti szemlélet segítségével Katinka és az edző-menedzser-férj nem elégedett meg a zajos sportsikerekkel. Előbb Iron Lady néven sportmárkát, termékcsaládot építettek Katinka köré, majd az úszónő nevét egy táplálékkiegészítő gyártó magyar cégnek adták el. Mindeközben motivációs könyv is született két rész jelent meg eddig -, amelyet országos roadshow keretében reklámoztak.

Nem utolsósorban Magyarországon a sportolók közt először hihetetlen profi módon építették fel a saját, közösségi alapon nyugvó kommunikációjukat. A ma már 317 ezres Facebook-csoportjának köszönhetően több mint egymillió magyar embert érhet el hetente. Ez a print Nemzeti Sport napi elérésének cirka a négyszerese. Ergo, Hosszú nem függ a sajtótól. A média első kézből tőlük kapta, kapja az exkluzív információt és ennek köszönhetően Tolnától-Baranyáig megingathatatlan ismertségre, elismertségre és népszerűségre tett szert az úszónő. A nép szereti.

facebook.com
Hosszú Katinka és az Iron Lady ma már márka. Sportruházat, motivációs könyv és táplálékkiegészítő (Fotó: Facebook)

Shane Tusup vérprofi. Azt tanulta meg Amerikában, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Azaz a sportolói pályafutás, az eredményesség véges. Amíg megy a szekér, addig minden forintért, dollárért, euróért le kell hajolni, mert a sportból szerzett jövedelemmel csak így lehet megalapozni a jövőt.

Ez a szemlélet nemhogy Magyarországon, de szinte a világ úszósportjában is merőben szokatlan volt. Az úszók korábban lenézték a rövidpályás versenyeket, mert az általánosan elfogadott edzéselmélet szerint 50 méteres medencébe alapvetően 50 méteres medencében lehet felkészülni, így az átlagos úszóévet hosszú, unalmas felkészülési szakaszok, egy-egy felkészülési és egy-egy főverseny jellemezte. Így viszont nem lehet pénzt keresni.

Ezt a dogmát írta felül Shane Tusup és Hosszú Katinka. 

Férj és feleség, edző és tanítvány

A férj és feleség párost elég sok kritika érte itthon és külföldön egyaránt. Amerikában megkérdőjelezik “Hosszú tisztaságát”. Legutóbb a 400 vegyesen úszott elképesztő világcsúcsa után jelent meg egy elég támadó jellegű cikk a swimvortex.com oldalon.

Hosszút azzal is támadják, hogy férje-edzője uralkodik rajta, sanyargatja őt, kiabál, csapkod, minősíthetetlenül viselkedik vele. Mindezt csak azért, mert valóban nem mindennapos, hogy egy olyan sportágban, mint az úszás, ahol a cél érdekében szinte minden edzésen fájdalomküszöb felett kell teljesíteni, a férj egyben edző is, aki olykor “cukorral, olykor ostorral” próbálja kihozni feleség-tanítványából a legjobbat.

Kettejük kapcsolatáról azonban sok mindent elárul az, ahogy Shane Tusup megköszönte Hosszú Katinkának azt, hogy ismeretlen edzőként négy évvel ezelőtt bizalmat szavazott neki, mindvégig bízott benne és együtt járhatták végig ezt az utat Londontól Rióig.

Fotó: Clive Rose/Getty Images
Fotó: Clive Rose/Getty Images

A második riói olimpiai arany, a 100 hát megnyerése után is téma volt Shane viselkedése. Az edző így reagált:

Mindenki azt lát bele a dolgokba, amit akar. Mindig megmondom neki, ha valamivel elégedetlen vagyok. Ő ezt érti, de az emberek meg mérgesek lesznek rám. Ha valaki dühöngő elmebetegnek akar látni, oké. Ha egy szerető férjnek, rendben van. De senki sem ismer minket igazából.

Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján is szóba került a kapcsolata férjével. Az úszónő szerint sem ismeri senki az ő kapcsolatukat:

Sokan kritizálják mostanában a párkapcsolatunkat, ami nekem elég nevetséges akár kimondani is. Mi nagyon boldogok vagyunk, imádok a Shane-nel együtt dolgozni, ha ő nem lenne, nem lenne most ez a két arany és az a rengeteg más cím és világrekord, ami az elmúlt években összejött.

Zárszóként álljon itt még egy mondat Shane Tusuptól azon hitetlenkedők számára, akik még azt is tudni vélték a tavaly decemberi botrány okán az olimpia előtt simán áttelepülnek Amerikába.

“Magyar vagyok, nem is értem, miről beszélsz!”

– válaszolta Shane arra az újságírói kérdésre, milyen érzés, amikor két amerikai is van az ellenfelek közt, akik csak felesége lábvizét látták.

További fontos hírek Hosszú Katinkáról erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.