Olimpia 2016 - Friss hírek

Magyarország ötödik az éremtáblán és máris jobban szerepel, mint 9 másik újkori játékokon

Korábban a témában:

Amerika, Kína, Japán és Ausztrália után Magyarország áll a riói olimpia éremtáblázatának ötödik helyén a hatodik nap reggelén. Olyan sportbirodalmak vannak mögöttünk, mint Oroszország, Nagy-Britannia, vagy Franciaország. Íme képen:

24.hu
24.hu

Az 1896-tól kezdődő újkori olimpiák történetében kilencszer fordult elő csupán, hogy ennél rosszabbul szerepeltünk. A hozzánk legközelebbi ilyen eset a Pekingi olimpián történt, ahol 3 aranyérmet szerzett a magyar csapat 5 ezüst és 2 bronz mellé. Akkor az éremtáblázat 21. helyén zártuk a játékokat és ez volt az ország legrosszabb szereplése valaha.

Harminc évvel korábban, a 76-os Montreal-i olimpián fordult elő, hogy csupán négy aranyunk volt, de akkoriban ez is elég volt az éremtábla 10. helyére. Ezen kívül a századelők olimpiái hoztak kevés érmet, ám akkor még kevesebb állam indult, így az első tízbe be lehetett kerülni egyetlen arannyal is, ahogy ez megtörtént az 1900-as párizsi játékokon.

A legsikeresebb Helsinkiben volt a magyar csapat 1952-ben. A finn olimpián 16 aranyat, 10 ezüstöt és 16 bronzérmet szereztünk és az éremtábla harmadik helyén zártunk.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szilágyi Áron aranya a 35. volt, amit vívásban szereztünk. Ez a legsikeresebb olimpiai sportágunk az úszás és a kajak-kenu előtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!