Olimpia 2016 - Friss hírek

Szilágyi Áron megvédte olimpiai bajnoki címét

2012. július 29-én a kardozó Szilágyi Áron a londoni olimpia döntőjében 15-8-ra győzött az olasz Diego Occhiuzzi ellen, így négy évvel később már címvédőként léphetett a pástra Rióban.

A brazil városban  a mexikói Julian Ayalával mérkőzött az első körben, majd a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics legyőzésével jutott be a negyeddöntőbe Rióban. A legjobb nyolc között a román Tiberiu Dolniceanu volt ellenfele, alig tíz perccel a fehérorosz elleni meccse után. Honfitársunkat ez sem zavarta össze, ezt az akadályt is sikerrel vette.

Az elődöntőben a dél-koreai Kim Dzsung Hvan ellen remekül kezdett a magyar vívó, 5-0-ra elhúzott, amellyel meg is alapozta a győzelmét. A koreai 11-6-nál már mindent egy lapra feltéve jött előre, felzárkózott egy tus hátrányra (13-12), de utána már csak honfitársunk talált, így bekerült a döntőbe.

A fináléban az amerikai Daryl Homer várt rá, aki végletekig kiélezett mérkőzésen, egyetlen tussal múlta felül iráni ellenfelét a legjobb négy között. A két kardozó a döntőt megelőzően eddig kilencszer találkozott, ebből nyolcat Szilágyi nyert meg. Homer csupán a 2010-es vb-n örülhetett. Legutóbb New Yorkban mérkőztek meg egymással, akkor 15:9-re győzött a Vasas vívója.

A piros páston vívott asszó remekül indult, az első három tust Szilágyi szerezte. Ezt követően két tiszta Homer-találat következett (3-2), de a magyar címvédő azt viszonozta, el is lépett 5-2-re. Az egy perces szünet előtt jött az újabb Szilágyi-tus, amellyel 8-4-re vezetett.

Honfitársunk parádéja a rövid pihenő után is folytatódott, mi sem bizonyítja jobban, hogy 11-6-ra ellépett. Homer nem tudott közelebb zárkózni, Szilágyi pedig 15-8-ra diadalmaskodott, így megvédte olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron egy különleges tettet is végrehajtott, ő lett a második magyar sportoló aki zászlóvivőként lett olimpiai bajnok. Mint ismert, a péntek esti megnyitónő hozta a nemzeti lobogót. Ezt a bravúrt még Németh Ferenc hajtotta végre, 1948-ban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik