Olimpia 2016 - Friss hírek

Még jól jár Rióban az, akit csak lehánynak

A vitorlások vizében szuperbaktériumok tanyáznak, a bicikliúton sorra törnek a versenyzők csontjai, de akadt olyan sportoló is, akit lehánytak, hogy aztán kirabolhassák. Egymást érik a hol kínos, hol kifejezetten ijesztő incidensek a riói olimpián.

Az már hónapokkal a riói olimpia előtt borítékolható volt, hogy nem zajlanak majd zökkenőmentesen az idei játékok: aki követte a Brazíliát sújtó válságról szóló híreket, tudhatta, hogy kihívást jelent levezényelniük a globális sporteseményt. Az eleve szegény és korrupciós problémákkal terhelt ország helyzetét tovább nehezítette a magzatkárosodást okozó Zika-vírus felbukkanása, majd Dilma Roussef államfő felfüggesztése is.

Lehányták, majd kirabolták

Ezek után nem csoda, hogy mostanra már gyűjteménye van azoknak az incidenseknek az olimpián, amik a szervezetlenség számlájára írhatók. Twitteren például #RioProblems hashtaggel ellátva terjednek a kínos történetek. Akadnak olyan ügyek is, amelyek komoly aggodalomra adnak okot a sportolók biztonságával kapcsolatban.

AFP / Getty Images Hungary / Yasuyoshi Chiba
AFP / Getty Images Hungary / Yasuyoshi Chiba

Az utcákon masírozó, gépfegyverrel felszerelt katonák jelenléte önmagában nem róható fel a braziloknak: az olimpia előtt majdnem nullára zuhant a gyilkosságok aránya Rióban, ami örvendetes hír lenne a városban összezsúfolódó sportrajongóknak – azzal együtt azonban a legkevésbé sem, hogy Rióban minden ötödik emberölést rendőrök követnek el. Egymást követik a rablások is, az ausztrál olimpikonoktól való laptop- és ruhalopástól az utakon fosztogató motoros bandáig. Előbbiben szerepe lehet, hogy – az akkreditáción túl – az újságírókat sem vetik alá ellenőrzésnek az olimpiai faluban.

A katonákhoz köthető az a bűncselekmény, amelynek az új-zélandi Jason Lee esett áldozatul: a dzsiu-dzsicu versenyzőt két katonai egyenruhás rabolta el. Jeltelen autóba ültették, majd 2000 brazil real (176 ezer forint) fejében engedték szabadon, amit a férfi egy bankautomatából vett magához.

Ennél is meredekebb a kínai gátfutó Si Tung-peng és a vele utazó operatőr esete, akiket a szállodába érkezésük után egész egyszerűen lehányt egy részegnek tűnő férfi. Amíg ruhájukat tisztogatták, mindenüket elrabolták tőlük.

Zöld víz, szennyvíz, csonttörések

A bűnözés mellett az egészségükért is aggódhatnak az olimpikonok. A riói Guanabara-öböl vize például a környezettudósok véleménye szerint rendkívül nagy fertőzési kockázatot hordoz: a benne lévő szennyvíz szuperbaktériumokat tartalmaz, ráadásul elképesztő mennyiségű szemét sodródik benne. A probléma a vitorlásokat érinti, akiket a szervezők arra kértek, hogy kerüljék a vízzel való kontaktust, különösen szájba vagy nyílt sebbe ne kerüljön. Az már csak hab a tortán, hogy napokkal a megnyitó előtt a vitorláskikötő rámpája is leomlott.

Olaj a Guanabara-öbölben, 2000. július 25. (AFP / Getty Images Hungary / Vanderlei Almeida)
Olaj a Guanabara-öbölben, 2000. július 25. (AFP / Getty Images Hungary / Vanderlei Almeida)

Nem csak a nyílt vízen merültek fel higiéniai problémák. A hírhedtté vált “bezöldülő” medencék esetéről már korábban írtunk: a legfrissebb híradások szerint kifogyott egy vegyi anyag, ezért megváltozott a víz PH-értéke, ez okozta a zöld elszíneződést két medencében is. A jelenség a hivatalos álláspont szerint ártalmatlan, ám egyes úszók szemfájdalomra panaszkodtak.

Történtek emellett olyan technikai bakik, amelyek a sportolók teljesítményét is negatívan befolyásolhatták. Felháborodást váltott ki a mexikói szinkronugrók, Iván García és German Sanchez esete, akik produkcióját egy érthetetlen okból felvillanó fény zavarta meg. A bírók sokáig tanakodtak, hogy megismételhetik-e az ugrást. Végül rábólintottak, és amikor a két versenyző már ismét a deszkákon állt, akkor másították meg a döntésüket: mégsem ugorhattak újra. Mindez hosszú, kínos perceket eredményezett, a malőrre pedig nem érkezett magyarázat.

Figyelemreméltó még, hogy számos sportoló szenvedett csonttörést a biciklis versenyeken: az ausztrál Richie Porte a vállát törte, az olasz Vincenzo Nibali kulcscsonttörést szenvedett, míg a kolumbiai Sergio Henao a medencéjét törte el. Vasárnap pedig a holland Anna van Vleuten bukott fel, akinek három csigolyája tört, agyrázkódást, valamint fej- és hátsérülést is szenvedett.

Tudjuk, hogy ez a pálya túl van a technikáson, ez veszélyes

– vélekedett a brit kerékpáros bajnok Chris Broadman. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség álláspontja szerint azonban a kijelölt útvonal megfelel az előírt feltételeknek.

Az eddigi legsúlyosabb baleset még áprilisban következett be: két ember vesztette életét, amikor egy hónappal az átadását követően omlott le az olimpiára felépített biciklis híd. A hidat egy hullám szakította le, egyértelmű tehát, hogy tervezési hiba következtében történt a tragédia.

Szereld magad

Akadnak bosszantó apróságok is. Az argentin teniszező, Juan Martin del Potro épp karrierje egyik legkomolyabb játékára készült szerb ellenfele, Novak Djokovic ellen, amikor beragadt egy liftbe az olimpiai falu területén. 40 percig, minden kommunikációs lehetőségtől elvágva várakozott arra, hogy valaki kiszabadítsa, míg végül – egyéb segítség híján – az argentin kézilabdacsapatnak sikerült szétfeszítenie a lift ajtaját.

Az indiai hokijátékosoknak eközben igazi csapatépítő tréningben lehetett része, ugyanis maguk voltak kénytelenek összeszerelni az asztalokat és székeket a szobájukban, lévén az csak babzsákokkal, két székkel és egy ággyal volt berendezve. Hasonló feladata akadt az ausztrál kosárlabdás Andrew Bogut-nak is, aki a zuhanyfüggönyt szerelte fel saját kezűleg, hogy ne árasszák el vízzel a játékosok a számukra kijelölt szobát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik