Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú Katinka: Ha Shane nincs mellettem, London után már nem úszom

Korábban a témában:

Rióban az is megtanulta Hosszú Katinka nevét, aki korábban valamilyen okból kifolyólag nem ismerte. A magyar úszónő megvalósította álmát, olimpiai bajnok lett. Háromszor is, és 200 háton csak millimétereken múlt, hogy nem lett meg a negyedik arany. De az Iron Lady nem bánkódik, szerinte minden úgy jó, ahogy történt.

“Még mindig úgy érzem magam, mint egy rendes verseny után, amin a mérleg három arany, egy ezüst. De ez olyan furcsa, Shane-nel annyira bennünk van a versenyszellem és a maximalizmus, hogy a 200 hát után kicsit csalódottak voltunk.

De hogy is lehetnénk?

Persze azért ilyenkor arra gondol az ember, milyen jó lett volna, ha megvan a negyedik arany, de így is jó. Nagy céljaink vannak ugyan, de előre nem gondoltam volna, hogy lesz négy, vagy akár három arany. A 200 és a 400 vegyest akartam, meg hogy dobogó legyen a két hátúszó számon.”

A 200 hát ezüstérme után Hosszú azt mondta, hogy még jót is tesz neki ez az eredmény, mert így újult erővel veti bele magát ismét a munkába. Az ember ki is nézi belőle, hogy egy nappal az olimpiai események után már újra edzésbe állt, de azért megnyugtatott minket, hogy egy kicsit pihen.

Majd hétfőtől edz ismét.

“A következő két napban még együtt a család, élvezzük az olimpia részét, itt leszünk végig, ahova tudunk, oda kimegyünk és szurkolunk. Aztán majd hétfőtől beindulnak az edzések, egy átlagos napon hatkor indul a konditerem, fél 9-ig erőfejlesztés, utána úszás, délután négytől hétig pedig ismét.”

Köszi, Anyu!

Hosszú Katinkával a P&G-nek köszönhetően beszélgettünk. Az úszónő és édesanyja, Bakos Barbara a cég Köszi, Anyu! kampányának magyarországi nagykövetei. A kampány először 2012-ben, a londoni olimpia előtt indult el világszerte, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az anyák áldozatos munkájára.

“Nagyon régóta figyeltem ezt a kezdeményezést. London előtt még nem voltam azon sportolók között, akik így mondhatnak köszönetet anyukájuknak, de most felkerestek a riói olimpia előtt, és külön öröm, hogy mi ezt együtt csinálhatjuk. Tényleg pozitív volt számunkra a kampány. Maximálisan odafigyelnek a sportolókra, és nem csak a sportolókra, hanem az egész családot elkényeztetik. Nagyon örülünk, hogy engem választottak Magyarországról.”

Hosszú anyukája a helyszínen szurkolt a lányának az olimpián. Megkérdeztük, milyen érzés volt végignézni Hosszú remeklését a lelátóról:

“Nagyon izgultunk, fantasztikus élmény volt. Nagyon örültünk, hogy az egész család itt lehetett. Az eredményhirdetésnél ránk törtek az érzelmek mert nagyon szorítottunk és szerettük volna, hogyha Katinka álma teljesül. Szerencsére többszörösen teljesült és megvan a kollekcióban a hiányzó olimpiai aranyérem.”

Hosszú Katinka olyannyira jól szerepelt, hogy azt az Egyesült Államokban kis túlzással sértésnek vették. Sorra születtek a cikkek arról, hogy milyen fura, hogy a magyar úszónő ennyire jól szerepel. Felvetettem Hosszúnak, hogy ezt hogyan élte meg, de a jelek szerint ebből is erőt kovácsolt.

Ez is jelent valamit, mert ha nem így megy az úszás, egy szót nem ejtenek rólam.

Sokan bírálták a kapcsolatát edző-férjével, Shane Tusuppal. Az amerikai tréner korábban elmondta nekünk, őt nem érdekli, ha valaki őrjöngő elmebetegnek nézi, de azt azért nehezen viseli, hogy olyanok alkotnak véleményt róluk, akik nem is ismerik őket igazán. Így van ezzel Hosszú Katinka is, aki bár az olimpia alatt igyekezett elkerülni a híreket, a játékok előtt olvasgatott erről és nagyon felbosszantotta.

“Hadd csináljuk már a saját dolgunkat! Ráadásul, amikor valaki kívülről ítélkezik egy párkapcsolatról, abból az ember szinte nem jöhet ki jól.

Ha azt mondják, hogy erőszakos a férj, akkor a feleség megvédi. Most akkor én mit tudok mondani?

Konkrétan egy olyan helyzetbe hoztak minket, ahol nem tudsz mit csinálni, ők meg azt mondanak, amit akarnak. Shane-nek természetesen nagyon rosszul esett, ő azért van itt, hogy én elérjem az álmaimat, és ebben nagyon sokat segített, és valóban elértem. Ha Shane nincs mellettem, én London után nem úszom már. A 400 vegyes után ez az egész ki is jött belőlem: olyan fényben tüntettek fel, minthogyha nem magamért csináltam, hanem mert félek a Shane-től. Pedig ezt bizony én úsztam le.”

Fotó: MTI/AP
Fotó: MTI/AP

Shane Tusupról a napokban sorra kerültek elő a videók, ahogy a medenceparton tombol Hosszú úszásai alatt.  Ez azonban csak nekünk új a jelek szerint.

“Ugyanezt csinálja edzésen is, csak azt nem látják az emberek, úgyhogy most érdekes nekik. A medencéből azért látom őt, 400 vegyesen is, és úgy ugrált, hogy tudtam, világcsúcson belül vagyok. Ő egyébként nem akarja, hogy a kamerák rajta legyenek, de egyszerűen annyi érzelem van benne, hogy őrjöngenie kell. Én azért örülök neki, hogy kap figyelmet, mert nagyon sokat tett hozzá az én munkámhoz.”

Nem csak az úszásával és a házasságával, hanem a Magyar Úszó Szövetséggel való vitája miatt is sokszor a címlapokra került, ugyanakkor a sajtóban eléggé egyoldalú ez a téma, főleg, mivel Hosszúék nem nyilatkoznak. Megkérdeztük tőle, hogy mégis mi a helyzet az ő szemszögükből nézve:

Erre inkább most nem válaszolnék. Próbálok arra koncentrálni, amit mi csinálunk.

És hogy mi az, amit Hosszúék csinálnak? Szeptembertől beindul az úszónő saját klubja. Izgatottan várja már az új feladatot.

“Kicsit izgulok, hogyha hazamegyek, mi hogyan fog állni. Megvan a kis csapatunk otthon, én most teljesen kizártam magam ebből. Remélem, megtaláljuk a helyünket, az uszodánkat, és alig várom, hogy elkezdhessük a munkát. Szeretnénk dolgozni, reméljük, meglesz rá a lehetőség.”

Jövő nyáron mi is élőben nézhetjük majd, ahogyan Hosszú Katinka agyonnyeri magát, 2017-ben ugyanis Budapest rendezi a vizes világbajnokságot. Vajon három olimpiai aranyérem és egy ezüst után mi lehet a célja a vébén?

Ugyanezekkel az érmekkel elégedett lennék. A világbajnokságon nehezebb a programom, itt az olimpián jól jött ki. Ha egyszer sikerül felállnom a dobogó tetejére otthon, már az nagyszerű dolog lenne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!