Olimpia 2016 - Friss hírek

Benedek Tibor: A tanulság? Jobb nyerni, mint nem

A magyar férfi vízilabda-válogatott számára kicsit döcögősen indult a riói olimpia, három döntetlen után, Japán ellen sikerült először nyerni. Benedek Tibor csapata vasárnap új helyszínen, a korábban az úszóversenyeknek otthont adó uszodában csapott össze a házigazda Brazíliával, a lelátó pedig kis híján megtelt, fantasztikus hangulatban játszottak a csapatok. A magyarok végül 10-6-ra nyertek és az A csoport első helyén végeztek.

Nekem az eddigi meccsek is tetszettek, csak nem volt eredményes. Jobban szeretem, ha rossz játékkal is, de miénk a két pont. Volt különbség a két csapat motivációja között, Brazília már továbbjutott, mi pedig még nem, ez nagyon sokat számított, ezért kezdtünk erősebben.

A kapitánynak tetszett a hangulat, ami a mérkőzésen volt. És örült annak, hogy már most ott edzhettek, játszhattak és szokhatták a légkört, és nem az egyenes kieséses szakaszban kellett mindezzel szembesülniük.

„A hangulat csodálatos volt, kicsit meg is szeppentünk, mikor beléptünk. Valahogy ez nekünk kimaradt Belgrádban, hiszen nem voltunk ott azon a bizonyos döntőn, ahol ennyi ember volt. Jó, hogy nem a negyeddöntőn kellett ezt először átélnünk.”

Több finoman fogalmazva is furcsa eredmény született a játéknapon, elég csak a horvátok franciák elleni vereségét említeni. Mindenki taktikázott a csoportkör végén, Benedek Tibor szerint ebből egy valami derült ki:

Mindenki fél Szerbiától.

Úgyhogy megnyugodhatnak, bármennyire is rosszul teljesítettek a csoportban, úgy alakultak a meccsek, hogy mindenki őket akarta elkerülni. Montenegró nagyon agresszív ellenfél, abban az esetben, ha ugyanúgy megzavarnak minket a fizikális játékkal, mint az Eb-n, akkor nagy bajban leszünk. Ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől, de fel tudjuk velük versenyt fizikálisan, és emellett jobban tudunk vízilabdázni – márpedig azt gondolom jobban –, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést.”

A kapitányt megkérdezték arról is, hogy mi az elmúlt öt meccs tanulsága. Csattanós választ adott.

Jobb nyerni, mint döntetlent játszani.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar kapuban Nagy Viktor szenzációs napot fogott ki, több nagy bravúrt is bemutatott, megalapozta a csapat amúgy is remek védekezését.

„Meccsről-meccsre építjük magunkat, minden játékosunk és én is. Amit elterveztünk, azt meg is tudtuk valósítani, ennek nagyon örülök. Nagyon parázs hangulatban játszottunk, de ezt a magunk javára tudtuk fordítani, mi diktáltunk, nem hagytunk esélyt az ellenfélnek. Nagyon jó ez a brazil csapat, ezt tavaly a világkupán is megmutatták és most a csoportmeccsek alatt szintén. Nem volt egyszerű ellenük, de magabiztosan, fegyelmezetten tudtunk játszani, ilyen játékra lesz szükség a következő mérkőzésen is.”

Montenegróval kapcsolatban elmondta, ismerik őket, tudják, mire számíthatnak. Nem a bosszúvágy fűti őket a januárban elveszített Eb-elődöntő miatt, egyszerűen csak nyerni akarnak és továbbjutni.

„Ahogy kimegyünk az uszodából ezt a mostani győzelmet letudtuk, a következő ellenfelet, Montenegrót nem kell nekünk bemutatni, mindig kemény meccseket játszunk.

Azért, mert az Eb-n elvertek minket még nem bosszúra készülünk, hanem egy jó, de kemény meccsre, ami valószínűleg verekedős lesz.

A legutóbbi meccsen engem is háromszor megütöttek, nem hiszem, hogy bármikor máskor pályafutásom során kaptam volna ennyit. De a csapattársak törlesztettek, most pedig jobban odafigyelnek majd. Ha verekedés lesz, verekedős vízilabdával kell nyernünk. Alkalmazkodnunk kell.”

Bár ezen az estén nem ment a góllövés Varga Dánielnek, nem volt csalódott, mivel úgy érzi, felszabadultan, de élesen játszott a csapat. Márpedig ez kell a sikeres folytatáshoz.

„Nyerni akartunk elsősorban, ez volt a kiindulópont, mert akár még a továbbjutás s veszélybe került volna ellenkező esetben. Már az első negyedben látszott, hogy ez most nem csupán a győzelemről szól. Látszott bent a vízben, hogy élvezzük a játékot, de feszesek voltunk és nem túl lazák. A játék minden elemében a brazilok fölé emelkedtünk.”

Erdélyi Balázs nem bánja, hogy Montenegró lesz a következő ellenfél, mint mondta: van törleszteni valójuk.

„Nagyon jó meccs volt, látványos, főleg az első félidő. Védekezésünket emelném ki és Nagy Viktort, egyszerűen fantasztikus volt a kapuban. Olyan alapot adott, amiből tudtunk támadni is. Eddig is jól játszottunk, hiába voltak csak döntetlenek. Talán az ausztrálok elleni volt kicsit gyengébb. Nagyon jó volt a hangulat, mégiscsak egy hazai csapat játszott. Nyilván nem minket biztattak. De jó volt hallani a magyar szurkolókat is, örömteli ez számunkra. Montenegró következik, van miért visszavágni, várjuk őket nagyon.”

Vajon a korábbi vagy az új helyszín a jobb? Erdélyi válasza után ez nem is kérdés.

Egyértelműen ebben a medencében jobb játszani. Szerencsére most este már fogok látni másfél méternél tovább is, ez mindenképpen örömteli.

A magyar válogatott a negyeddöntőben tehát Montenegróval meccsel, azt az összecsapást kedden rendezik. A nyolc között lesz még horvát-brazil, görög-olasz és spanyol-szerb párharc is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik